Україна впала на 11 позицій у рейтингу глобальної конкурентоспроможності

Україна за рік опустилася на 11 позицій в Індексі глобальної конкурентоспроможності (Global Competitiveness Index, GCI), оприлюдненому Всесвітнім економічним форумом (ВЕФ), посівши 84 місце зі 148 країн.

Водночас, загалом, наголошується в рейтингу, Україна зберігає свої конкурентні переваги. «Це є результатом її великого ринку (38 місце) і сильної системи освіти, яка дає доступ до всіх рівнів навчання (43 місце за рівнем вищої освіти і 57 – середньої)», – мовиться в рейтингу.

Автори дослідження зауважують, що виведення економічного зростання країни на стабільнішу основу в майбутньому потребуватиме від України вирішення серйозних проблем, з яких найбільш важливою є перебудова її інституційної структури, що страждає від бюрократизму, відсутності прозорості і фаворитизму.

Як заявляють автори рейтингу, Україна може підвищити свою ефективність за рахунок розвитку конкуренції на своїх ринках товарів і послуг та продовження реформи фінансово-банківського сектора, оскільки за цими параметрами вона посіла відповідно 124 і 117 місця.

Минулого року Україна піднялася в Індексі глобальної конкурентоспроможності на дев’ять позицій. Цього року вона фактично повернулася на свої позиції 2011-го, оскільки до рейтингу внесли чотири нові країни, дві з яких – Лаос і Туніс – обійшли Україну, посівши відповідно 81 і 83 місця.

Джерело: Радіо Свобода.

економіка рейтинг україна

Знак гривні
Знак гривні