Як відпочити в оксамитовий сезон. Найкращі фестивалі вересня

У вересні можна «дати джазу» в Криму, попити кави і купити книжок у Львові й насолодитися феєрверками у Києві.

З відходом літа фестивальне життя в Україні не затихає. «Коментарі» вибрали найцікавіші події вересня.

Музика

Українська осінь розпочнеться під звуки джазу. В Коктебелі (АР Крим) з 5 по 8 вересня відбудеться V Міжнародний джазовий фестиваль Live in Blue Bay. Тут виступлять близько 30 вітчизняних і зарубіжних команд. За словами організаторів, хед-лайнерами фестивалю стануть виступи кримчанина Енвера Ізмайлова та гурту «Кара- Даг», а також французів Bireli Lagrene Quartet, бразильців Orquestra do Fuba і британців Incognito. Крім того, в затишній чорноморської бухті можна буде насолодитися музикою Dixie Brothers Band (Росія) , Bireli Lagrene (Франція) , Ivananda Jazz (Білорусь), а також творчістю вітчизняних «Ревенко Бенд», «Муренко тріо», Cherkasy Jazz Quintet та інших колективів.

Крім якісної музики на всіх фанатів джазу чекає виставка гітар та майстер-класи від відомих музикантів. Ну і, звичайно, джем-сейшени фестивальних музикантів, які не дадуть заснути жодному меломанові.

Ті ж, хто не встигне на початок джазової осені в Крим, зможе розпробувати її смак трохи пізніше. У самий розпал оксамитового сезону - з 12 по 15 вересня - у Коктебелі відбудеться найвідоміший джазовий фестиваль країни - Koktebel Jazz Festival, який цього року пройде вдесяте. Щорічно на масштабне свято джазу їдуть десятки тисяч людей з усієї країни та з-за кордону. І є для чого - небагато фестивалів можуть похвалитися такою кількістю хорошої різнопланової музики. Цього року на трьох сценах (Nu Jazz Stage, «Волошинська сцена» і Open Stage) відіграють близько 50 колективів, серед яких складно вибрати кращих. Тут виступлять відомий трубач Nils Petter Molaver (Норвегія), електронник Bonobo Live (Британія), «боги танцювальної музики» Telepopmusik LIVE (Франція) , а також ретро-проект у стилі американського старого джазу Real Jam (Росія) і мультиінструменталіст Patrick Wolf (Британія). Крім того, можна буде послухати найяскравіших представників стилю нью-джаз Red Snapper з Британії, тріо джазових імпровізаторів Plaistow з Чехії, вибухових кубинців Omar Puente, експериментаторів JUNIPER з Росії та інші колективи.

До того ж, на фестивалі збереться вельми цікавий склад і вітчизняних музикантів: від унікальної програми поп-співака Віктора Павліка до найяскравіших представників progressive-pop музики, гурту The HARDKISS. Крім того, на коктебельській сцені виступлять вітчизняні інді-поп-рокери PUR: PUR і харизматичний піаніст Pianoбой , а український джаз представлять метри своєї справи - «Тріо Наталії Лебедєвої» і джаз-команда Павла Ігнатьєва.

Якщо ж ви не встигли насолодитися джазом у Криму, то матимете нагоду зробити це у Вінниці. 21-22 вересня у Вінниці пройдуть концерти XVIII-го фестивалю «VINNYTSIA JAZZFEST 2013».

Глядачі побачать і почують виступи зірок світової джазової сцени з 11 країн світу. А за традицією Україну та Вінницю представлятиме муніципальний джазовий оркестр «ВінБенд». Організатори щороку намагаються представити джаз у всьому його розмаїтті напрямків, у виконанні музикантів з багатьох куточків світу. На XVIII-му фестивалі гратимуть джазмени з Німеччини, Польщі, Швейцарії, Румунії, Італії, Австрії, Іспанії, Канади, Індії, США, Росії та України.

А ось любителі рок-музики зможуть потрясти хаєром на останньому рок- фестивалі року. З 13 по 15 вересня Кам´янець-Подільський (Хмельницька область) стане столицею рок-музики та стріт-арту - тут пройде третій Respublicafest. Особливість цього музичного фестивалю в тому, що його основне завдання - виведення мистецтва з академічних стін на вулиці міста, а одне з явних досягнень - перетворення депресивних районів у музей соціального та територіального мистецтва. Крім потужної музичної складової «Республіка» унікальна тим, що з кожним роком все більше вулиць міста розфарбовуються яскравими і красивими графіті. Цього року впродовж трьох фестивальних днів виступлять близько 40 вітчизняних і зарубіжних команд, а на 10 будинках міста залишать графіті-слід близько 20 художників з Австралії, Німеччини, Італії, Іспанії, Польщі, Росії та України.

За словами організаторів, при підборі музичних гуртів вони насамперед звертають увагу на колективи з яскраво вираженою соціальною позицією. Тому не дивно, що на нинішній «Республіці» виступлять «Ляпіс Трубецькой», «Тартак», LOUNA, Сергій Бабкін, Валентин Стрикало, «Мегамас С», «Фіолет» та інші колективи. Вночі ж на території міста під відкритим зоряним небом будуть відбуватися літературні читання та акустичні виступи. Крім того традиційно в рамках фестивалю відбудеться екологічна акція з прибирання каньйону річки Смотрич.

Свято для шлунка

В екватор першого місяця осені, 14-15 вересня, в Коростені (Житомирська область) пройде Шостий Міжнародний фестиваль дерунів. Дійство, як і в попередні роки, відбудеться в Центральному парку міста. Кухарі з різних країн продемонструють своє мистецтво приготування дерунів чи близьких до них страв із картоплі, а дегустатори та відвідувачі фестивалю визначатимуть найкращі страви і нагороджуватимуть їхніх авторів. У меню фестивалю: традиційні поліські страви, деруни білоруські, севастопольські - морські, англійські, норвезькі, польські та французькі. Комі того в рамках фестивалю пройдуть різноманітні конкурси (кидання дерунів у сметану , кидання дерунів у конкурента і т.д.) , а також вікторини та тематичні виставки.

Наприкінці вересня (26-29 числа) у Львові пройде, мабуть, найбільш ароматне свято країни - VII фестиваль «На каву до Львова». За словами організаторів, на Кавововому ярмарку, який працюватиме в ці дні, кращі львівські кав´ярні представлять тонни найсмачнішої кави з усього світу, а всіх ласунів порадує величезний вибір кавових солодощів. Крім того, спеціально до свята буде створена ексклюзивна кавова суміш , яку можна буде купити тільки цього дня. Крім дегустації сотень видів заварювання ароматного напою можна буде придбати унікальні кавові сувеніри, листівки та свічки. Також усі бажаючі зможуть спробувати шматочок величезного кавового торта - організатори стверджують, що він буде досить великим, щоб вистачило всім.

Розваги для очей

У перші вихідні вересня, 7-8 числа, на Співочому полі в Києві відбудеться фестиваль феєрверків «Танець вогню» - міжнародні змагання піротехнічних команд. Протягом двох днів чотири найсильніші команди з усього світу змагатимуться за звання стати найкращою. Учасники - українська команда «Танець вогню», французька Féérie Sas, італійська RDF PYRO і канадська David Whysall International Fireworks. Кожна з команд має досвід масштабних піротехнічних постановок і практично всі - міжнародні нагороди за участь в аналогічних фестивалях. З настанням темряви (орієнтовно після 20:30) кожна з команд продемонструє оригінальну програму піромузичного феєрверку. За словами організаторів, незабутнє дійство подарує величезне задоволення всім присутнім.

Крім того, 7 вересня у столичному парку Дружби народів пройде осінній фестиваль екстремальних видів спорту «Free Games. Територія екстриму». На заході можна буде подивитися, як майстри своєї справи в 20 різноманітних видах екстремального спорту підкорюють воду, землю, пісок і повітря. Серед найбільш видовищних виступів - міжнародні змагання з вейкбордингу Ukrainian Open, змагання зі стрибків на батуті, змагання з велосипедних трюків Dirt Jumping і стрибки райдерів літніх і зимових видів спорту на Air Pillow. Крім того в рамках фестивалю пройде всеукраїнський чемпіонат з фрірана, змагання на пілоні Pole Dance Battle і фінальний етап відкритого чемпіонату Києва з пляжного волейболу серед чоловічих команд.

За словами організаторів, усі заходи Free Games будуть проходити у супроводі музики відповідного формату. Організатори обіцяють 10 кВт звуку , битви ді-джеїв, танцювальні виступи і безліч сюрпризів.

Культура

У вересні в країні відбудеться дві найбільші культурні події: шостий фестиваль сучасного мистецтва ГогольFest (Київ) і 20 -й Форум видавців у Львові.

ГогольFest цьогоріч стартує 13-го і завершиться 22 вересня. Локація з минулого року не змінилася - це територія колишнього заводу металоконструкцій біля ст. м. « Видубичі». Концепція фестивалю - максимально широка популяризація всіх форм сучасного мистецтва: візуального, театрального, кіно-, а також музики, літератури та освіти. Відкриється фестиваль театральним і музичним перфомансом «Не бог, не цар і не герой... », поставленим режисером ГогольFest Владом Троїцьким. У цьому театральному експерименті візьмуть участь музичні колективи «ДахаБраха», Port Mone та DakhDaughters.

Друга частина відкриття фестивалю буде представлена ​​музичним кіноперфомансом «Коло Дзиги. Хліб» , на якій Національний центр Довженка представить відреставрований художній фільм «Хліб»Миколи Шпиковського (1929 р.) у музичному супроводі білоруського гурту Port Mone. Детальнішу програму фестивалю організатори обіцяють представити пізніше.

З 12 по 15 вересня у Львові пройде найбільший книжковий форум країни. У Львівському форумі видавців цього року візьмуть участь 362 учасники з України та 20 країн світу, а у фестивальній програмі позначено 263 події. Серед найцікавіших форумних проектів - «Поетичний потяг «Чернівці- Львів», у рамках якого письменники Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Тарас Малкович, Олена Фанайлова, Енн Коттен, Нора Іуга, Макс Чоллек та інші поети з 16 країн світу вирушать на поїзді № 136 із Чернівців до Львова, в якому проведуть поетичні читання для всіх бажаючих пасажирів.

Варто відзначити особливу феміністичну програму «Жінка в світі, який змінюється». Вона складатиметься з 17 подій, розкриє тему «Жінка і її місце в історії та сучасному світі». Крім того, на всіх відвідувачів чекають зустрічі та автограф-сесії з улюбленими авторами, конкурси молодих поетів, лекції з літературної критики і книжкової журналістики, а також ночі поезії і музики.

культура фестиваль анонс відпочинок

Знак гривні
Знак гривні