Реконструкція Хрещатика. Тепер вже й Центральний гастроном хочуть перетворити на висотку

Після масштабної перебудови Центрального універмагу, яку зараз проводять фірми Ріната Ахметова, будівельники візьмуться за ще одну знакову для киян будівлю – Центральний гастроном.

Трьохповерхова будівля Центрального гастроному, яка знаходиться поряд з ЦУМом, побудована підприємцем Жаном-Батистом Кані за проектом архітектора Володимира Ніколаєва ще у 1870-і роки. Тоді вона використовувалась як готель, де свого часу мешкали художник Михайло Врубель, гетьман Павло Скоропадський, Панас Саксаганський (Тобілевич), Іван Карпенко-Карий та інші знакові особистості. Під час Другої світової війни будинок дивом вцілів, коли Хрещатик перетворився на руїни. В радянські часи його використовували як житловий, а перший поверх відвели під Центральний гастроном.

Таким кияни пам’ятають Центральний гастроном. Після так званої «реконструкції» він має вирости аж до 12 поверхів

Тепер же цю історичну будівлю під егідою «реставрації» та «реконструкції» планують перетворити на висотку, яка разом з оновленим ЦУМом має створювати «архітектурний ансамбль». А оскільки цей ансамбль буде фактично «нависати» над рештою забудови, що на перехресті Хрещатика і вул. Богдана Хмельницького, то в майбутньому планується підвищити висотність й решти будівель.

Про ці архітектурні плани довідалась газета «Сегодня» від фірми-забудовника та авторки проекту масштабної реконструкції Хрещатика Лариси Скорик.

«Проектом реставрації передбачено збільшення об'єму і висоти будівлі Центрального гастроному до 12 поверхів, але не вище сусіднього ЦУМу. Будівництво буде йти в дві черги. Перша - зведення підземного паркінгу (зараз з місцем для стоянки авто в центрі просто біда) і семи поверхів. Разом з ЦУМом, реконструкція якого проводиться зараз, нова будівля гастроному створить «симетричні ворота», які будуть починати вулицю Богдана Хмельницького. Фасади триповерхової будівлі будуть повністю збережені і реконструйовані. Друга черга будівництва та реконструкції (за проектом, це ще п'ять поверхів) розпочнеться після розробки і затвердження комплексної реконструкції всього кварталу - від вулиці Богдана Хмельницького до бульвару Шевченка - за концепцією, яку розробляє архітектор Лариса Скорик. Найімовірніше, це буде лише після 2017 року», - розповів директор компанії-забудовника Володимир Прокопенко.

«Все потрібно робити комплексно, поквартально, а не вставляти нові «зуби» у стару забудову, - каже Лариса Скорик. - Що стосується кварталу від Богдана Хмельницького до бульвару Шевченка, то ідея провести там реконструкцію з'явилася ще в 1975 році. Це ж справжній шанхай! Але оскільки там приватизували все, аж до кіосків у кілька квадратних метрів, то зробити реконструкцію неймовірно складно».

«Почати роботи ми плануємо у третьому кварталі 2014 року, після завершення будівельних робіт у сусідів (у ЦУМі – ред.). А так як роботи з влаштування фундаментної частини будівлі Центрального гастроному займуть досить багато часу, то завершення будівництва першої черги передбачається в 2017 році», - каже Прокопенко.

У будівлі крім паркінгу, планують розмістити магазини одягу та спортивного взуття, кафе, офісні приміщення, а найвищий поверх займе ресторан з видом на центр міста.

Генеральним інвестором проекту реконструкції будівлі колишнього Центрального гастроному є британська інвесткомпанія «Голден Рок», інтереси якої представляє в Україні Володимир Дейнега - депутат Київради, власник мережі «Арго».

київ будівництво

Знак гривні
Знак гривні