В Криму бюджетним коштом розпалюють міжнаціональну ворожнечу

У Криму киплять пристрасті довкола видання «Книги пам’яті Східного Криму». Правоохоронні органи розпочали кримінальне провадження за фактом розпалювання міжнаціональної ворожнечі у Кіровському районі. Про це повідомила прес-служба Прокуратури Криму. Слідство ведеться стосовно видання на бюджетні кошти книги про начебто масову співпрацю кримських татар із нацистськими окупантами у роки Другої світової війни.

Про розпалювання міжнаціональної ворожнечі в Криму пише Володимир Притула, Радіо Свобода .

«Книга пам’яті Східного Криму» вийшла друком у Кіровському районі і спричинила протести місцевого кримськотатарського населення і Меджлісу. Кілька днів тому в райцентрі пройшов півтисячний мітинг, учасники якого зажадали вилучення і знищення цієї книги, а також відставки голови Кіровської райдержадміністрації Олега Гордєєва.

Саме Гордєєв сприяв виділенню на її видання коштів з районного бюджету і написав до книги передмову. У виданні автори-краєзнавці Володимир і Марія Шишови цілий розділ виділили твердженням про масове колаборанство кримських татар та їхню участь у нацистських злочинах на території Криму. У книзі «пособницею окупантів» назвали навіть легендарну розвідницю Аліме Абденнанову, яка після довгих катувань була розстріляна нацистами і посмертно була нагороджена радянським орденом Червоного прапора.

Член Меджлісу Алі Хамзін назвав цю книгу «провокацією і ляпасом усім кримським татарам». На його думку, за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, насамперед, відповідальна кримська влада.

«Головне, оскільки вже порушили кримінальну справу, то мусять розібратися в цьому ґрунтовно, щоб у майбутньому подібні провокації не запускали у Криму. Крим і без цього дуже напружена територія України. Я думаю, що існують зацікавлені сили, щоб тут влаштувати велику провокацію. І ця книга – одна з таких форм», – зазначив Алі Хамзін.

Тим часом низка проросійських організацій півострова виступила на захист книги і краєзнавців із Кіровського району. Днями близько півсотні осіб провели у Сімферополі пікет проти «цькування істориків» і за «відновлення історичної правди». Учасники акції висловилися за те, щоб книга, в якій стверджується, що кримські татари масово були колаборантами, а члени і прихильники Меджлісу – «нащадки колаборантів», вільно поширювалася серед ветеранів і школярів.

«Повертаються старі недобрі часи, коли книги, які не подобались комусь із керівників правлячого режиму чи політикам, палали у вогнищах на майданах», – заявив на пікетуванні колишній міністр культури Криму, комуніст Михайло Голубєв.

Тим часом у прокуратурі повідомили, що кіровська міліція почала кримінальне провадження за статтею 161 Карного кодексу України за фактом порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або релігійних переконань, присутньому у виданні «Книга пам’яті Східного Криму». Інформацію про це до Єдиного реєстру досудових розслідувань вніс прокурор Кіровського району, він же і керує слідством.

Водночас, правники скептично ставляться до перспектив розгляду цієї справи у суді. Зокрема, юрист Арсен Османов переконаний, що довести навмисність дій осіб, які розпалювали міжнаціональну ворожнечу, у цьому випадку практично неможливо. На його думку, коли суспільний резонанс стихне, кримінальне провадження закриють.

Copyright © 2013 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

крим злочин ксенофобія

Знак гривні
Знак гривні