«Зачистить все помещения». Озброєні до зубів російські морпіхи штурмували культурний центр в Севастополі (ВІДЕО)

Своєрідним заходом відзначили російські морські піхотинці в Севастополі п'ятиріччя російсько-грузинської війни. Група озброєних до зубів бійців провела «зачистку» приміщення, у якому місцеві активісти облаштовували соціально-культурний центр.

Морпіхи увірвалися на територію центру під гучну команду свого офіцера: «Зачистить все помещения». Людям, які перебували в центрі, наказали за дві хвилини зібрати всі речі і забиратися геть. Однак після того, як офіцер помітив, що волонтери центру знімають військових на телефон, був відданий вже інший наказ - бійцям: «Любая попытка к бегству – применяйте рукопашный бой».

«Никаких документов они не предъявляли и даже не представлялись, - повідомляє на сайті центру один із активістів. - Осмотрев помещения, все военные низшего состава выстроились группой (до этого момента вел видеосьемку). Ограничили в передвижении. При попытке подойти к крану и попить воды, сказали стоять на месте, и старший приказал рядовому наполнить пластиковую бутылку и принести “жаждующему”. Другому отдал приказ принести для меня стул. Рядовой, смахнув со стула все, что на нем было на землю, исполнил приказ».

Під час перемовин виявилося, що російські військові вважають будівлю своїм, відповідно, створення в ньому соціально-культурного центру розцінюють як посягання на майно флоту. На підтвердження своїх слів, приблизно через дві години після «зачистки», вони навіть надали волонтерам центру два документи: наказ 2007 року про взяття на баланс цього комплексу якоюсь військовою частиною та документ 2002 року по оренді за ЧФ РФ. Сфотографувати документи не дозволили.

Зараз міліція проводить слідчі дії, а волонтери збираються пошукати підтвердження слів морпіхів від українських чиновників. За даними волонтерів, будинком володіє приватний власник, який не має заперечень проти створення в ньому культурного центру. Проте офіційних паперів у хлопців немає.

Справа в тому, що спочатку для створення центру волонтери пригледіли нежитлову будівлю, яка давно стоїть пусткою, - тут тільки вечорами збиралися місцеві алкоголіки та бомжі. Після визначення з будівлею хлопці намагалися у місцевих жителів з'ясувати, хто власник, і збирали від них підписи на підтримку створення центру.

Паралельно волонтери почали облаштовувати будівлю: прибрали приміщення, відремонтували водогін та каналізацію, розчистили внутрішній двір і басейн.

А буквально напередодні «візиту» російських морських піхотинців один з організаторів центру дізнався, що цей будинок належить родині його давньої знайомої, яка не заперечувала проти такого «самозахоплення».

На 10 серпня в центрі було заплановано проведення акустичного концерту.

Джерело: CRIME.in.UA.

армія крим росія флот абзац

Знак гривні
Знак гривні