На Донбасі видобуватимуть золото

Австралійська компанія планує видобувати до 70 000 унцій золота на рік на родовищі в Луганській області.

Багатий на жовтий метал Нагольний кряж тягнеться через Луганську область і частково через схід Донецького регіону. Раніше вважалося, що найбільше золота є в околицях селища Бобрикове, яке вже давно охрестили "українським Клондайком". Тепер з'ясувалося, що поклади золота набагато масштабніші, повідомляє сайт 0642.

З березня цього року розробкою кряжу зайнялися австралійці. "Середній вміст золота становить 1 грам на тонну. А запаси таким з вмістом золота складають 1,692 мільйона унцій проти 1,6122 мільйона унцій, спрогнозованих у жовтні минулого року", - наголошується в біржовому повідомленні австрійської компанії.

Для порівняння: ПАР з показником 3,3 г на тонну руди займає перше місце у світі з видобутку золота.

Інвестори з Австралії збираються видобувати на Луганщині до 70000 унцій золота на рік (у нинішніх цінах це понад 90 млн доларів). Вони вже монтують на місці видобутку цілий комплекс для переробки золотоносної руди.

«Спочатку вони возили руду в Дніпропетровськ на переробку, але зрозуміли, що це занадто дорого і нерентабельно, - пояснили в Антрацитівській райраді. - Вартість видобутку руди з кар'єру відносно невисока, але її обробка вимагає більш серйозних витрат».

Саме тому масового напливу золотошукачів в районі не бояться. Мовляв, особливість родовища Бобрикове в тому, що золото необхідно відокремлювати від інших елементів шляхом хімічної обробки, тобто дорогоцінний метал присутній не в самородках. З цієї причини «золота лихоманка» в Луганській області, як сталося в американському Клондайку в 1897 році, неможлива - старателі-одинаки тут нічого не знайдуть.

золото луганщина бізнес

Знак гривні
Знак гривні