Громадська організація почала зйомки фільму «Холодний Яр»

На Черкащині стартували зйомки короткометражного фільму за твором Юрія Горліс-Горського «Холодний Яр». Взялася за справу Всеукраїнська громадська організація «Не будь байдужим». А коли фільм буде готовим, його на дисках поширюватимуть у школах, особливо там, де про Холодноярські події майже нічого не знають.

Про це « Погляду» розповіла директор ВГО «Не будь байдужим», відомий громадський діяч Оксана Левкова.

«Перші зйомки відбулися 12-14 липня. Це фільм-короткометражка. Потім у вигляді відеодисків будемо розповсюджувати його переважно на східних і південних теренах держави. Чому саме Холодний Яр? Тому що ця тема дуже важлива, це справді героїчна сторінка в історії України, про яку мало хто знає. Якщо дорослі завдяки твору Василя Шкляра «Залишинець» знають дещо про події у Холодному Яру, то, на жаль, ця тема не набула розголосу серед дітей. Тобто, скажімо, нинішні десятикласники нічого не чули про Холодний Яр. Крім того, ця тема спростовує стереотипи стосовно боротьби проти комуністів суто на теренах Західної України», – зазначила Оксана Левкова.

Гратимуть у фільмі не професійні актори, а реконструктори. «Щоправда, вони будуть задіяні у зйомках лише через два-три тижні. Перший виїзд на Черкащину ми здійснили суто для зйомок різних локацій, зокрема знімали самі яри, ліси тощо. Крім того, ми записували спогади. Але, як відомо, жодного учасника чи очевидця цих подій у живих не залишилося, натомість залишилися їхні діти. Нині це вже теж старенькі дідусі та бабусі, а вони нам розповідали те, що про Холодний Яр розповідали їм їхні мами, тати, дідусі, бабусі. На сьогодні нам вдалося записати спогади трьох людей», – пояснила громадська діячка.

Планується, що робота над короткометражками закінчиться не раніше, як на початку осені. Потім фільм запишуть на диски для розповсюдження у школах, адже попередній досвід зйомки подібного відеоуроку, а саме про Карпатську Україну виявився дуже вдалим.

До речі, крім зйомок самого фільму, є важливою й презентація. «Є області, зокрема Донецька, Харківська чи Одеська, де майже нічого не знають про Холодноярські події. Для якісної презентації, на яку б зібралися вчителі зі шкіл, викладачі університетів, потрібен солідний історик, який, скажімо, захистив на цю тему дисертацію або досліджує тему. А щоб його привести, потрібні кошти, бодай на плацкартний вагон», – сказала Оксана Левкова.

«Холодний Яр» – історико-документальний роман Юрія Горліс-Горського про події, що відбувались протягом 1918-1922 рр. в Холодноярській Республіці – осередку українського повстанського руху проти загарбників (німецьких окупантів та російських «білих» і «червоних» інтервентів).

Події відбуваються на теренах сучасних Черкаської, Кіровоградської та Вінницької областей, у Києві, Полтаві й на території тодішньої Польщі.

кіно історія

Знак гривні
Знак гривні