США відряджають послом до України спеціаліста по Азії

Наприкінці липня до України має прибути новий посол США Джефрі Пайятт, кандидатуру якого Сенат США затвердив 9 липня.

Нинішній посол Джон Тефт, який обіймає цю посаду з вересня 2009 року, повідомив, що залишить Україну наприкінці липня.

Джефрі Пайятт

Джефрі Пайятта вважають дипломатом з величезним досвідом, він пропрацював в Держдепартаменті 22 роки і спеціалізувався на країнах Азії і Латинської Америки. Він також має досвід роботи у Відні, де працював в місії США в Міжнародній агенції з атомної енергії.

Пайятт має ступінь магістра в галузі міжнародних відносин Єльського університету. У нього з дружиною Мері двоє дітей, Уільям і Клер, 21 і 19 років.

Перед своїм затвердженням наприкінці червня пан Пайятт виступив в Конгресі з промовою щодо України, в якій наголосив, що "стратегічні цілі США щодо України залишились здебільшого постійними за більш ніж 21 рік незалежності".

У своєму виступі в Конгресі Джефрі Пайятт також відзначив, що у разі свого затвердження на посаді посла до України докладе зусиль, щоб заохотити український уряд діяти, аби скористатися історичною можливістю європейської інтеграції:

"За останні три роки США висловлювали дедалі більше занепокоєння щодо політичної ситуації в Україні, особливо стосовно вибіркового правосуддя щодо опозиційних лідерів. Якщо мою кандидатуру затвердять, я буду заохочувати українців запроваджувати високі стандарти для себе щодо прав людини і верховенства права, беручи до уваги, що демократичні принципи - в інтересах самої України і є центральними для політики США".

Минулого року США надали Україні близько 104 мільйонів доларів фінансової допомоги, незважаючи на скорочення бюджету. Держдепартамент також відзначає, що Україна - найбільший контрибутор військових гелікоптерів до місій ООН і має понад 500 миротворців, які беруть участь у семи різних операціях ООН.

За останні кілька місяців США відвідала низка українських політиків, включно з міністром закордонних справ Леонідом Кожарою. Американські посадовці давали зрозуміти, що питання ув'язненої екс-глави уряду Юлії Тимошенко не зникне з порядку денного двосторонніх відносин.

На сайті Інституту Брукінгз у Вашингтоні колишній посол США до України Стів Пайфер, який продовжує аналізувати українські події, у своїй статті у червні відзначив:

"Янукович мусить ухвалити рішення в наступні кілька місяців. Європейські дипломати сказали, що у разі як угода щодо Асоціації з ЄС не буде підписана в листопаді, Україна відійде на другий план для ЄС до другої половини 2015 року. Залишаючи Тимошенко у в'язниці, Янукович втратить можливість стати людиною, яка приведе Україну до Європи. Наскільки він прагне європейського напрямку, буде зрозуміло восени".

Джерело: ВВС Україна.

сша дипломатія україна

Знак гривні
Знак гривні