Влада проти кримських татар. Чиновники оголосили війну історичним назвам сіл

Працівники кримської Служби автомобільних доріг зрізали дорожні покажчики з історичними назвами населених пунктів, які були встановлені в низці сіл під Алуштою. Ініціатори встановлення знаків дивуються: їх навіть не повідомили про майбутній демонтаж.

Всього було демонтовано 4 дорожніх покажчика - два в Лучистому (історична назва села - Демерджі), по одному в Сонцегірському (Куру-Узень) і Ізобільному (Корбек). Увони були встановлені представниками кримськотатарських організацій - Кримської федерації національної боротьби Куреш і "Бізім Кирим".

Як повідомили 15 хвилинам у кримській Службі автодоріг, дорожні знаки були прибрані з узбіч, оскільки їх нібито встановили незаконно. Відомство отримало лист з вимогою демонтувати покажчики від начальника управління ДАІ Криму.

"Знаки не відповідають державному стандарту, вони встановлені незаконно. Ми, як санітари: прибираємо сміття, пам'ятники, віночки біля доріг", - сказали в Службі автодоріг. Там підкреслили, що "ніякого націоналізму" в тому, що сталося, немає. "У нас встановлені панно на трьох мовах - російською, українською і кримськотатарською з текстом "Дякуємо за чисті узбіччя". Вони погоджені зі Службою автодоріг, Радою міністрів Криму", - зазначили у відомстві.

Ініціатори встановлення покажчиків з історичними назвами сіл не погоджуються з діями шляховиків.

Секретар Кримської федерації боротьби Куреш Енвер Усеїнов сказав, що дорожні знаки були розміщені вздовж доріг з дозволу місцевої влади, які жодних проблем в цьому не побачили. У ініціаторів установки на руках є навіть відповідне рішення сесії Лучистівської сільської ради.

"Ці таблички носять інформаційний характер і ні до чого не зобов'язують: це не покажчики, що не дозволяють або забороняють знаки. Це не знак, який зобов'язує всіх змінити прописку", - сказав Усеїнов.

Секретар федерації боротьби Куреш нагадав, що у Сімферополі ніхто і не думає зривати таблички із зазначенням історичних назв вулиць ім. Рози Люксембург (Олександра Невського), Карла Лібкнехта (Долгоруковска) та інших. "У Криму десятки тисяч знаків, які не відносяться до дорожніх, що вказують на кафе, житло, рекламу. На них немає дозвільних документів, але, тим не менш, протягом десятків років вони існують", - зазначив Усеїнов.

Кримська федерація боротьби Куреш виказала готовність погодити встановлення демонтованих знаків з усіма інстанціями. "Ми готові робити все у законному порядку. Якщо ми не врахували якихось технічних норм, то готові їх доопрацювати. Але це не означає, що можна так демонстративно зрізати встановлені знаки: адже це матеріальний збиток. Треба було нас повідомити про це", - сказав Усеїнов.

Перший цього року знак із зазначенням історичної назви встановили у травні в Лучистому (Демерджі) під Алуштою.

Після депортації кримськотатарського народу з Криму на півострові були штучно перейменовані практично всі населені пункти. Замість старовинних споконвічних назв, селам і містам Криму були присвоєні фальшиві топоніми, що звучать на комуністичний або просто російський лад.

Хвиля перейменувань географічних назв прокотилася по Криму в 1944-1948 роках. Відповідно до указів Президії Верховної Ради РРФСР, тоді були змінені назви 1396 кримських міст, сіл і селищ, а також 11 районів.

Відомий російський письменник Костянтин Паустовський зазначив, що після перейменування карта Криму зарясніла "незграбними, безособовими, а то й просто безглуздими назвами".

При цьому багато сучасних топонімів півострова повторюються по декілька разів. Так, на півострові є аж 162 найменування, що повторюються, з них 37 повторюються тричі, а 8 - чотири рази. Зокрема, на карті Криму присутні чотири Жовтневих, два Войкова і три села під назвою Фрунзе. Наразі тільки чотирьом населеним пунктам повернуті їхні історичні назви, від чого вони тільки виграли і, в першу чергу, з точки зору туристичної привабливості. Так, Ботанічне знову стало називатися Микита, Фрунзенському повернули назву Партеніт, Планерському - Коктебель, а Білокаменськ тепер, як і раніше, називається Інкерманом.

крим ксенофобія мезозой історія влада

Знак гривні
Знак гривні