Тиха «інтервенція». Скоро на Закарпатті не залишиться українських громадян

Скільки закарпатців паралельно мають паспорти інших держав, достеменно невідомо. Але експерти, що уважно вивчають зовнішню політику Румунії та Угорщини, вважають: ці країни настільки активно наділяють своїм громадянством жителів України, що офіційному Києву варто серйозно захвилюватися. В один прекрасний момент може з'ясуватися, що на території Закарпаття українців за паспортом майже не залишилося. І тепер вони - піддані Будапешта і Бухареста з багатьма витікаючими звідси наслідками.

Доки чиновники пробивають шлях до Європи, багато наших громадян уже давно там. Більшість жителів Закарпаття отримали угорські та румунські паспорти. За новими документами люди намагаються виїхати за кордон, але не всі можуть пройти контроль.

Розпізнати співвітчизника, у якого, приміром, угорський документ, складно. У прикордонних районах живуть люди різних національностей. Але «недосвідчені» самі себе видають.

- Буває таке: у людини новий угорський паспорт, в нього немає жодного штампу, по нашим базам вона також не проходить, що колись вїжджав, - розповідає Павло Шварцман, заступник начальника штабу прикордонного контролю Чопського прикордонного загону. - Ми проводим бесіду і виявляється, що він громадянин України.

За останні півроку на пунктах пропуску так попалися близько 30 осіб. Але ні затримати новоспечених громадян країн ЄС, ні вилучити у них паспорти інших держав не можуть. Заповнюють протокол про порушення кордону і передають документи до суду. Максимальний штраф - 1700 гривень. І все.

Сусідня країна, каже Віра Деметер, більше про них піклується, ніж рідна. Підручники в школу купують, допомогу на дітей дають. І в обмін - нічого не просять. А майбутні мами туди народжувати їдуть безкоштовно!

- Йдуть пільги, не треба за медицину платити, - розхвалює принади Угорщини жінка. – Але люди, що паспорта такі мають, навіть уявлення не мають про Угорщину і не вміють говорити угорською.

Вартує оформлення угорського паспорту не так уже й дорого - 300-500 євро, а переваг - не злічити.

- Візи не потрібно робити, хтось на роботу їздить, хтось машину купує, хто відпочивати, 0 перелічує Степан, житель Берегова. - Там дешевше.

Дізнатися, скільки наших співвітчизників отримали угорське і румунське громадянство, журналісти спробували у консульствах. Угорці надіслали письмову відповідь:

«З 1 січня 2011 року 50 658 громадян України подали заяви на отримання угорського паспорта», - письмово відповів Іштван Тот, ген консул Угорщини.

Про те, що багато закарпатці мають заборонене в Україні подвійне громадянство, знають усі контролюючі органи.

- Щоб з цим боротися в нас немає жодних законних підстав, - говорить Віктор Любенко, перший заступник начальника управління СБУ в Закарпатській області.

Позбавити українського громадянства має право тільки президент. Але державі це невигідно.

- Це реальна загроза, - застерігає Віктор Таран, директор центру політичних студій та аналітики. - Якщо мешканці цих областей скористаються міжнародним правом про те, що 30% громадян, які є мешканцями іншої держави, мають право оголосити референдум про вихід зі складу України і приєднання до складу Угорщини чи Румунії. Це вже питання цілісності нашої держави.

Закарпатці запевняють: виїжджати зі своєї рідної землі чи виходити зі складу України не збираються. Просто хочуть жити краще.

За матеріалами «Подробности», телеканал «Інтер».

румунія угорщина покращення громадянство паспорт закарпаття

Знак гривні
Знак гривні