«Покращення». Платники податків майже закінчились

В Україні не буде з кого збирати податки вже до кінця цього року, якщо Міністерство доходів і зборів не змінить своєї політики, заявляють експерти. Голова цього відомства Олександр Клименко повідомив, що збори з громадян та бізнесу зросли майже на 2 мільярди. Експерти зауважують, що в умовах спаду виробництва та скорочення обсягів ВВП збільшення надходжень до держбюджету Міндоходів забезпечує завдяки авансовим платежам та додатковим стягненням.

Про це йдеться у сюжеті Дмитра Баркара на «Радіо Свобода».

Більше ніж 204,3 мільярда гривень зібрало за півроку до зведеного бюджету Міністерство доходів і зборів, повідомляє голова відомства Олександр Клименко. І це на 1,7 мільярда більше, аніж у цей період минулого року.

Між тим, від початку нинішнього року промислове виробництво в Україні скоротилося на 9 відсотків, що призвело до спаду внутрішнього валового продукту більше ніж на 1 відсоток, зауважив у коментарі для Радіо Свобода голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Державний бюджет наповнюється лише авансовими податковими платежами та додатковими митними зборами, наголошує експерт.

«Це ситуація, яка призведе до ефекту бумерангу тому, що у третьому та четвертому кварталах цього року цих платежів податкових вже не буде. Таким чином, уряд наражає на дуже серйозну небезпеку закриття фінансового року. Тому практика і авансових платежів, і додаткових митних стягнень для національної економіки дає тільки зворотній негативний ефект», – зазначає Новак.

На запитання Радіо Свобода, яким чином вдалося збільшити збори, міністр доходів і зборів Олександр Клименко запевнив, що цього вдалося досягти завдяки успішним крокам для детінізації економіки.

«Міністерством забезпечений стабільний та адекватний макроекономічним показникам рівень надходжень і платежів до бюджету. Ми проводимо роботу щодо детінізації вітчизняної економіки і ми домагаємося того, що платежі надходять системно та стабільно. В дію введена та система, яка нам дозволяє в режимі он-лайн бачити, де є сьогодні ризики несплати податків, і ці ризики відпрацьовувати», – запевняє Клименко.

Бізнес змушують сплачувати податки навіть за наявності збитків – Продан

В окремих галузях у 2013 році виробництво впало на 15 відсотків і більше, уточнює заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики, депутат від УДАРу Оксана Продан. Вочевидь, кроками для детінізації міністр називає примусове витискання грошей з підприємців, припускає вона.

«Коли вони такі фокуси показують, при зменшенні виробництва збільшення податків – це, звичайно, їхня майстерність. Можна корову доїти, і довго, а можна її один раз зарізати. Мені здається, що ті методи, які зараз застосовують, ближчі до останніх днів корови. Багатьох змушують сплачувати податки навіть тоді, коли вони ці податки не повинні платити, за наявності збитків, які незрозуміло коли будуть перекриті. Це не сплата податків, це просто вилучення у людей грошей», – наголошує Продан.

Протягом найближчих п’яти років Міністерство доходів і зборів посилить контроль за повнотою сплати податків, зборів та митних платежів і водночас розвиватиме партнерські стосунки з бізнесом, обіцяє Олександр Клименко.

Copyright © 2013 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

податки мито економіка покращення бізнес Міндоходів Олександр Клименко Андрій Новак Оксана Продан

Знак гривні
Знак гривні