Азаров таки віддав московським попам 75 об’єктів Києво-Печерської лаври

Кабмін почав віддавати церкві культурну спадщину країни, щоправда, не відчужуючи її у держави.

Відповідний проект розпорядження Кабінету міністрів був прийнятий на засіданні уряду у четвер, 11 липня, повідомляють Коментарі.

«Всі об´єкти заповідника залишаються у державній власності, і тільки 75 з них (нижня Лавра) передаються у безкоштовне користування монастирю», - повідомив міністр культури Леонід Новохатько.

За його словами, прийняття такого розпорядження юридично впорядкує фактично існуючу ситуацію, яка склалася протягом десятиліть у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі. «Хочу підкреслити: йдеться тільки про безоплатне користування майном, а не про відчуження», - зазначив міністр.

У прес-службі Мінкультури зазначили, що такі правовідносини між державною та релігійними громадами передбачені чинним законодавством, зокрема Господарським кодексом. Саме на таких умовах в Києві діють Фролівський жіночий монастир, Свято-Покровський монастир і Церква Різдва Христового біля річкового вокзалу. Також законодавство передбачає і зворотний шлях: держава може повернути майно, якщо релігійна громада неналежним чином його утримує, зазначили в прес-службі.

Згідно з нинішнім рішенням уряду, витрати на утримання майна тепер повністю покладаються на релігійну громаду.

У 1990 році архітектурний ансамбль Києво-Печерської лаври внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як частина об´єкта «Київ: Собор Святої Софії з прилеглими монастирськими будівлями, Києво-Печерська лавра».

Києво-Печерська лавра домоглася передачі їй будівлі клініки ім. Громашевського, проте поки що великодушно погодилася не виганяти хворих на вулицю: сьогодні представники церкви, держави і громадських організацій підписали меморандум про недоторканість Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського.

земля уряд київ Церква

Знак гривні
Знак гривні