Нагорода знайшла «героя»: польські українофоби-екстремісти вручили орден Вадиму Колесніченку

Депутат Верховної Ради України Вадим Колесніченко отримав у середу у Варшаві від керівництва Кресового патріотичного руху Польщі нагороду – «Хрест пам’яті жертв геноциду ОУН-УПА».

Нагороду вручив голова Кресового патріотичного руху Польщі Ян Невінський, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Те, що сьогодні правда (про Волинську трагедію. – Ред.) виходить на поверхню, є, в основному, Вашою заслугою і таких діячів і братів-українців, як Ви», - наголосив Невінський, вручаючи нагороду Колесніченку.

Примітка Текстів. Кресовий патріотичний рух Польщі вважається екстремістською націоналістичною організацією. Екстремісти вимагають польських написів на цілому ряді споруд і об’єктів історичної цінності, протестують проти того, що неподалік цвинтаря «орлят», що на Личакові українці хоронять своїх героїв. Все частіше від лунають і територіальні претензії.

Під час прес-конференції Колесніченко поінформував, що в українському парламенті зареєстровано законопроект про вшанування українських праведників миру, які рятували поляків під час Волинського злочину. «Ми пропонуємо на законодавчому рівні встановити завдання, як це зроблено по відношенню до осіб, які рятували євреїв від Голокосту, і доручаємо нашому Кабінету Міністрів, у випадку якщо буде прийняти закон, спільно з Радою міністрів Польщі прийняти заяву щодо увічнення пам’яті українських і польських праведників миру», - заявив депутат. На його переконання, це буде «найвищий акт примирення» між народами. Як наголосив Колесніченко, законопроект передбачає, що організації, які причетні до цього злочину, “не можуть бути реабілітованими і визнаними героями».

«Ми вважаємо: якщо події, які називаються Волинська різанина, будуть визнані фактом геноциду конкретної організації (ОУН і УПА), а не країни, це дасть зелене світло цьому закону і змогу перегорнути трагічну сторінку Другої світової війни», - наголосив він.

Колесніченко також додав, що українська парламентарії без жодних проблем за 3 години зібрали 148 підписів під зверненням до маршалка Сейму Еви Копач з проханням визнати Волинський злочин геноцидом. «Я переконаний, що ми діємо правильно, оскільки, якщо не дати чіткої оцінки тому, що сталося, ми завжди до цього можемо повернутися в XXI столітті», - наголосив він.

Тим часом учора, під час засідання польського Сейму, присутнього там автора «покаянного листа» Вадима Колесніченка піддали обструкції.

«Пан депутат Колесніченко був автором закону про російську мову як державну, - заявив єдиний у польському Сеймі депутат-українець Мирон Сич. - Мене дивує звернення 148 депутатів, і треба виразно сказати – Комуністичної фракції та фракції владної Партії регіонів – звернення владної сили до польського парламенту з проханням назвати цю трагедію геноцидом. Чому, панове, Ви не зробите цього у своїй Верховній Раді? Ви маєте більшість! Як ви смієте звертатися до польського Сейму, якщо це ви повинні зробити у своїй Верховній Раді? Ваша фракція, коли у Верховній Раді була оголошена хвилина мовчання за жертвами Голодомору, ви сиділи і навіть не встали. Ви проти визнання геноцидом Великого Голоду в Україні. А сьогодні ви звертаєтеся до польського Сейму. Треба нам говорити про те, яка саме фракція звернулася до польського Сейму, щоб назвати зло, вчинене на Волині, геноцидом».

Мирон Сич звернув увагу на те, що деякі польські депутати здебільшого концентруються на кривдах, завданих полякам українцями. Натомість він наголосив: «Треба бачити і назвати по імені зло, яке також було на Волині – спалення православних церков, переведення православних на католицизм, вбивства у рамках відплатних акцій невинних дітей, жінок, старих людей – у Сагрині, в Павлокомі, Верховині. Це робили польські загони».

польща історія колесніченко волинь

Знак гривні
Знак гривні