Єгипет: громадянську війну призначено на 18:00?

Сьогодні, 3 липня, о 18:00 спливає термін дії ультиматуму, висунутого єгипетськими військовими владі. Якщо президент-ісламіст Мурсі не піде з посади, вояки обіцяють взяти ситуацію в країні під свій контроль.

Як передає Gazeta.ua, унаслідок сутичок прихильників президента Єгипту Мохаммеда Мурсі з силами безпеки в районі Каїрського університету біля Каїрського університету вночі проти середи загинули 16 осіб.

За даними представника міністерства охорони здоров'я Єгипту, потерпіли близько 200 людей. Скільки з них поліцейських, неясно. Свідки розповідають про стрілянину і сльозогінний газ, який застосовує поліція.

Заворушення біля Каїрського університету почалися незабаром після того, як Мурсі виступив із 45-хвилинним зверненням до єгиптян. Президент нагадав, що був обраний у результаті демократичної процедури, категорично відмовився йти у відставку і пообіцяв "ціною життя" захищати конституційний лад. Він знову закликав опозицію до діалогу, запропонував внести зміни до конституції і скликати комітет задля відновлення злагоди в суспільстві.

Промову Мурсі зустріли обурено кілька мільйонів його супротивників. Представник опозиції Халед Дауд назвав слова президента оголошенням громадянської війни, оскільки він ігнорує заклики громадян залишити свій пост.

Найближчий радник президента Єгипту просить США і Європейський Союз направити міжнародний військовий контингент задля захисту Мухаммеда Мурсі від демонстрантів.

Зокрема, за даними місцевого видання, помічник президента з питань зовнішньої політики, впливовий член керівництва "Братів-мусульман" Ісам Хаддад вів останнім часом "розширені консультації" з американцями і європейцями про це. Чим вони закінчилися, видання не уточнює.

У свою чергу Армія Єгипту заявила, що "готова померти, захищаючи народ своєї країни" "від терористів, радикалів і дурнів". Про це йдеться в розміщеній у соціальній мережі Facebook заяві Вищої ради збройних сил АРЄ.

Таким чином армія відповіла главі держави, який відкинув ультиматум військових, які вимагали від нього піти назустріч "народним вимогам" і погодитися на дострокові вибори.

Мурсі відмовився йти зі своєї посади, заявивши, що він законно обраний глава держави.

В опозиційному таборі нічний виступ президента розцінили як "підбурювання до громадянської війни". А представники молодіжного руху "Тамарруд" ("Бунт") звинуватили главу держави в тому, що він "погрожує своєму народу".

Нагадаємо, у вівторок, 2 липня, завершився 48-годинний ультиматум опозиції, яка вимагала відставки Мурсі. Тим часом такий же ультиматум, який армія Єгипту оголосила всім політичним силам, закінчується сьогодні о 18.00 за київським часом. Генерали пообіцяли взяти ситуацію в країні під свій контроль, якщо політики не припинять вуличне протистояння і не дійдуть компромісу.

протести Мурсі сутички єгипет війна

Знак гривні
Знак гривні