Бунт у Врадіївці (ФОТО, ВІДЕО)

Розгнівані зґвалтуванням у Врадіївці на Миколаївщині люди вчора ввечері влаштували справжню війну з міліцією: РОВД закидали камінням та коктейлем Молотова, правоохоронцям довелося відстрілюватись.

Люди вирушили до міліції близько 9-тої вечора з питанням правоохоронцям, коли під варту візьмуть третього кривдника, на якого вказала потерпіла, - старшого лейтенанта міліції Євгена Дрижака. В його алібі, про яке розповідають у міліції, місцеві жителі не вірять, адже Дрижак є хресником начальника міліції області генерала Валентина Парсенюка.

До розгніваного натовпу вийшов очільник місцевої міліції, але слухати пояснень люди не стали. Тож коли головний міліціонер Врадіївки пішов, райвідділ вирішили взяти штурмом. Озброєні міліціонери, що були у приміщенні, почали захищатись і застосували сльозогінний газ. Після газової атаки "швидка" забрала кількох людей. Саме після цього обурений натовп і розтрощив райвідділок.

Як повідомив на своїй сторінці на Facebook нардеп Андрій Парубій, під час штурму було затримано одного хлопця.

За даними екс-кандидата у нардепи Аркадія Корнацького, присутні на мітингу побачили у дверях міліції Євгена Дрижака, після чого у вікна відділку полетіло каміння, яйця та інші предмети. "Люди кинулися до дверей райвідділку, а звідти міліціонери почали бризкати із газових балончиків та стріляти", - написав політик у соцмережі.

Раніше стало відомо, що інший фігурант справи Дмитро Поліщук є племінником прокурора Заводського району міста Миколаєва. На момент нападу на РОВД він разом з таксистом, в чиїй машині чинився злочин, уже були затримані.

Корнацький повідомив, що "крім родичів та знайомих Ірини (зґвалтованої - ред.) на майданчику біля врадіївської міліції зібралися люди, чиїх рідних та близьких катували в міліції, а також родичі кількох хлопців, яких місцеві "правоохоронці" довели до самогубства, тортурами вибиваючи явки із повинною у злочинах, яких вони не скоювали".

"За попередніми даними, у ході сутички постраждала жінка із дитиною, а в одного з пікетувальників прострілене плече та нога. Постраждалих відправили до лікарні", - повідомив політик.

Місцеві видання повідомляють, що у жінку з трирічною дитиною поцілили димовою шашкою, яку кинули із вікна міліції.

Тільки опівночі люди почали потрохи розходитись. Стало відомо, що до райвідділку підтягуються сили спецпідрозділу «Беркут».

Сьогодні зранку за фактом нападу на РОВД було розпочато кримінальне провадження за 4-ю частиною статті 296 (хуліганство, вчинене групою осіб) і по 1-й частині статті 194 (умисне знищення або пошкодження майна) КК України.

Наказом Міністра внутрішніх справ від своїх посад відсторонені начальник МВС в Миколаївській області Валентин Парсенюк і керівник Врадіївського райвідділу міліції. Як пояснюють в МВС, таке рішення було прийнято у зв'язку з тим, що інформація про напад на місцеву жительку співробітниками міліції була надана керівництву міністерства не в повному обсязі, що не дозволило швидко розібратися в ситуації і призвело до заворушень. Розпочато службове розслідування.

На місце події виїхала комісія на чолі з начальником Головного штабу.

А тим часом у Києві одразу кілька груп громадських активістів закликають пікетувати МВС, будівлю Конституційного суду та Генпрокуратуру з вимогою проведення неупередженого та публічного розслідування зґвалтування у Врадіївці. Також лунають вимоги зробити посади суддів та прокурорів виборними, а начальників райвідділів міліції призначати тільки після узгодження кандидатури з місцевими громадами.

В соцмережах також лунають заклики їхати до Врадіївки, «щоб звідти почати народне повстання».

Наслідки нічної атаки на РОВД:

За матеріалами ТСН, 5 канал, Преступности.нет.

міліція протест кримінал врадіївка миколаївщина злочин

Знак гривні
Знак гривні