В обіймах Митного союзу. В Білорусі страйкують підприємці

Громадське об’єднання білоруських підприємців «Перспектива» повідомило про одноденний попереджувальний страйк, що має відбутися 27 червня. Дрібні підприємці протестують проти нових правил торгівлі, що виникли, згідно з умовами праці в Митному союзі. Одноденні попереджувальні страйки вже відбулися у Вітебську, Пінську і Гродні.

Причиною для неспокою в лавах дрібних підприємців Білорусі стала необхідність оформлювати сертифікати якості для торгівлі товарами легкої промисловості, повідомляє Радіо Свобода. Процедура не лише тривала, а й дорога, що вже вкотре поставить дрібний бізнес на межу виживання. Її можна було б спростити, однак білоруські урядовці в цій ситуації шукають найбільшу вигоду для себе, каже заступник голови об’єднання «Перспектива» В’ячеслав Пилипук.

«Все, як завжди: зараз ми бачимо ситуацію в країні, коли на складах великі запаси товарів, відповідно – грошей нема, ось і шукають всі можливі шляхи, щоб отримати ці гроші. В результаті – підприємці почуваються обдуреними і скривдженими, довіра до влади підірвана. Безумовно, такий крок ні в якому разі не можна було робити», – зазначає Пилипчук.

Вимога проводити сертифікацію товарів є умовою праці в Митному союзі і має стати чинною від 1 липня цього року. Однак напередодні підприємці заявили про відмову платити податки, і влада пішла на поступки, а саме відтермінувала запровадження нових правил на один рік. Очільники «Перспективи» не довіряють обіцянкам і готуються до загальнодержавного попереджувального страйку, до того ж мають намір провести вуличні марші.

Такі настрої поділяють не всі підприємницькі організації. Тим часом одноденні попереджувальні страйки вже відбулися у Вітебську, Пінську і Гродні.

Як пояснити різні настрої серед торгівців? «Коли у підприємців усе добре, коли їх ніхто не чіпає, то їх не видно і не чути. Вони ніби не бачать, що відбувається навколо. Але коли їх задіти за живе, то виявляється досить серйозна об’єднаність підприємців. Наша влада, напевне, спробує знайти якесь рішення, бо напруження дуже серйозне», – наголошує активіст підприємницького руху в Білорусі Михайло Васильєв.

білорусь митний союз протест

Знак гривні
Знак гривні