Перемога турецьких протестувальників: Ердоган відмовився паплюжити стамбульський парк

Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган погодився на першу після початку протестів зустріч з громадянами країни, котрі виступають проти політики його уряду. Зустріч відбулась уночі в Анкарі. За її підсумками було заявлено, що скандально відомий проект з реконструкції парку Гезі, через який заворушення охопили спочатку Стамбул, а потім і інші міста країни, буде заморожений. Було прийнято рішення провести референдум серед мешканців Стамбула, які й визначать подальшу долю проекту.

Зустріч з представниками протестуючих в Анкарі тривала близько трьох годин, пише «Комерсант». Вона була призначена буквально в останній момент перед поліцейською операцією, в ході якої протестувальників у стамбульському парку Гезі повинні були розігнати. Ще кількома годинами раніше турецький прем'єр виступав з різкими заявами про те, що «порушникам закону не можна дозволяти просто так бовтатися по площі».

«Епоха вуличних шоу в нашій країні вже закінчена», - заявив прем’єр.

Але на тлі наростаючої напруженості влада таки вирішила піти на діалог з протестувальниками. Багато політологів попереджали: якщо влада продовжить відмовлятися від діалогу і знову застосують силу, ситуація в країні може вийти з-під контролю.

На зустрічі представників протестного комітету були присутні сам прем'єр, а також віце-голова правлячої турецької Партії справедливості і розвитку Хюсейн Челік. Протестуючих представляли кілька відомих в Туреччині вчених і діячів культури, які приєдналися до вимог незадоволених, а також два члени «Платформи солідарності Таксим». У свою чергу, губернатор провінції Стамбул Авні Мутлу також ухвалив рішення про зустріч з протестувальниками в Стамбулі – в районі площі Таксим і в парку Гезі.

За підсумками зустрічі представники влади заявили, що план з реконструкції парку Гезі в Стамбулі, що став приводом для масових антиурядових виступів по всій країні, буде заморожений. Подальше рішення буде прийнято за підсумками референдуму, в якому візьмуть участь жителі Стамбула. Крім того, представники уряду пообіцяли протестувальникам провести розслідування за фактами надмірного застосування сили поліцією. Один з представників «Платформи солідарності Таксим», Тайфун Караман, оцінив підсумки зустрічі як позитивні. Він заявив, що сьогодні на площі Таксим буде організовано мітинг, в ході якого громадяни висловлять свою думку про підсумки зустрічі з представниками влади.

Ердоган протести туреччина спротив Гезі

Знак гривні
Знак гривні