Тотальний контроль. Регіонали зазіхнули на вільний інтернет

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який пропонує зобов’язати провайдерів закривати доступ до сайтів, що пропагують міжнаціональну ворожнечу, жорстокість, або порушують громадянські права і свободи.

Автором законопроекту про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо захисту інформаційного простору) є депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

У пояснювальній записці до законопроекту депутат підкреслює необхідність «недопущення розміщення на сайтах адресного простору українського сегмента інтернету, електронних ЗМІ відомостей, поширення яких заборонено законами».

До такої інформації депутат відносить пропаганду війни, міжнаціональної або міжрелігійної ворожнечі, насильства, жорстокості, інформацію, що містить заклики до захоплення державної влади, повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, а також посягати на права і свободи людини.

У разі прийняття законопроекту хостинг-провайдери будуть зобов’язані видаляти такі ресурси з інтернету протягом доби після винесення відповідного рішення суду за зверненням СБУ чи МВС. Крім того, пан Олійник має намір зобов’язати інтернет-провайдерів за першим запитом СБУ чи управління МВС по боротьбі з кіберзлочинністю надавати дані про своїх абонентів і споживаних ними послугах. При цьому самі інтернет-користувачі про це не будуть знати, адже провайдери будуть позбавлені права повідомляти своїх абонентів про передачу такої інформації правоохоронцям.

Представники медіаорганізацій вважають дану ініціативу небезпечною. «Визначення забороненої інформації в законопроекті дуже розпливчасте, – відзначає виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. – Незрозуміло, хто буде проводити її аналіз – адже експертну комісію із захисту суспільної моралі уряд вирішив розпустити», – сказала вона.

Пані Сюмар також звертає увагу на спробу внести СБУ в список держорганів, відповідальних за виконання закону про суспільну мораль. «За нашою інформацією, в СБУ останнім часом формується група фахівців з питань інтернету. Нічого доброго напередодні президентських виборів це не обіцяє», – впевнена експерт.

Джерело: watcher.

партія регіонів законопроект інтернет

Знак гривні
Знак гривні