Правозахисники пересварились через закон про мирні зібрання

Інститут економіко-соціальних проблем «Республіка» заявив, що виходить зі складу Гельсинської спілки з прав людини через те, що спілка без узгодження питання з ними почала публічно підтримувати законопроект про мирні зібрання, який загрожує проведенню мітингів та протестів в Україні. Про це повідомив у своїй заяві голова організації Володимир Чемерис.

"Цей скандальний законопроект, на нашу думку, значно обмежив би свободу зібрань в Україні.Така позиція не збігалася ні з позицією Республіки, ні з позицією тих громадських організацій, які двічі, 2010-го та 2012-го, проводили масові акції протесту проти «проекту 2450» і, зрештою, добилися того, що цей проект був знятий з порядку денного Верховної Ради. Проте існуючий порядок ухвалення рішень в УГСПЛ, асоціації тридцяти правозахисних організацій, передбачає, що голова УГСПЛ та її виконавчий директор мають право робити заяви без погодження з організаціями, які входять до Спілки", - йдеться в заяві. Серед вимог організації до Гельсинської спілки - внести зміни до статуту, які б дозволили прозоро та демократично приймати рішення.

Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства при президентові схвалила текст пропозицій щодо законопроекту «Про свободу мирних зібрань», який, за словами правозахисників, є вбивчим для свободи протестів в Україні. Законом пропонують ввести обов’язок повідомляти владу про протест за два дні, узаконити можливість забороняти в суді спонтанні мирні зібрання, а про самі «спонтанні зібрання» прописаний обов’язок повідомляти владу. Законом також вводяться можливості для судових репресій, якщо протестувальник не довів владі «невідкладність» свого протесту, а також не довів, що про протест неможливо було повідомити за два дні.

Такий термін подачі заявки, за словами противників «проекту 2450», дасть владі більше можливостей для заборони протестних акцій судами.

Згідно офіційній інформації, викладеній у щорічному посланні президента України до Верховної Ради,
у середньому на 100 акцій протесту припадає 19 репресивних заходів з боку влади. За 2012 р. влада через суди спробувала заборонити 358 мирних зібрань, у 90% випадків їй це вдалося.

124 особи були притягнуті до адміністративної відповідальності "за порушення порядку організації та проведення мирних зборів".

Негативною тенденцією характеризується й динаміка цього процесу: лише за 2012 рік кількість судових заборон щодо мітингів і демонстрацій зросла на 30%.

За матеріалами Свідомо і УП.

законопроект протест

Знак гривні
Знак гривні