Фальсифікація виборів. Як це було у Василькові – розповідь виконавців (ВІДЕО)

Чи не вперше за період приходу до влади Партії регіонів оприлюднено в повному обсязі схему фальсифікації виборів, включаючи розповіді на камеру її виконавців.

Штаб одного з кандидатів у мери Василькова Валерія Поповича заявляє про викриття спроби фальсифікації виборів, організованої сином і племінником голови ТВК Василькова Наталії Маркової.

Відповідні відеодокази та свідчення молодих людей, які були нібито найняті сином Маркової, були оприлюднені у четвер на судовому засіданні Київського окружного адміністративного суду за позовом Поповича, пише Українська правда.

Відеодокази, які має видання, складаються з кількох епізодів.

На першій частині видно, як молоді хлопці намагалися пройти на дільницю 85 в кафе "Ангел", перед цим вони здали сину голови ТВК свої паспорти, щоб їх зареєстрували у журналі.

"Цих хлопчиків завербував для здійснення злочинного наміру Пєкін Михаїл, він був членом цієї дільничної комісії. Він є рідним сином Маркової Наталі Анатоліївни (вона одружилася вдруге і зараз носить прізвище другого чоловіка)", - розповів представник Поповича в суді Микола Неділько.

"Хлопці мали зареєструватися за 5 хвилин до закриття дільниць в якості нібито спостерігачів. Їх задача була, коли відкривалися скриньки, прикривати одну людину, яка в цей момент мала вкинути пачку бюлетенів", - пояснив він.

"Такий же випадок стався на іншій виборчій дільниці у школі №6 на 86 дільниці. Там було затримано людину, яка намагалася вкинути 60 бюлетенів за регіонала Сабадаша. Такі схеми виходить розробили по всіх дільницях", - зазначив Неділько і додав, що заради такого вкидання протягом дня голова комісії навмисно завищував явку виборців.

Хлопців затримали і передали міліції, через півгодини відпустили. Але у своїх свідченнях вони розповідають, що їм говорили, що начальник міліції про все знає і їх прикриє.

Також на відео є свідчення хлопців, які пояснюють, яким чином вони були найняті, і що за роботу їм пропонували 300 гривень.

Як повідомив Неділько, хлопці також подали відповідну заяву до Генпрокуратури та СБУ з проханням розпочати кримінальне провадження проти Пєкіна.

"Ми вважаємо, що Мішою Пєкіним була вчинена спроба фальсифікації підрахунку голосів виборців, в якій він хотів використати нас", - сказано у заяві.

Ще один епізод стосується підкупу виборців, який нібито організований племінником голови ТВК - Марковим Павлом Євгеновичем.

"Наша людина пішла з відеореєстратором і записала розмову племінника Маркової, як він організовував скупку голосів на користь Сабадаша. Суть схеми: один з заступників Сабадаша організовує скупку голосів виборців. Про це знає Маркова, вона дає доручення племіннику, який спілкується з заступником Сабадаша", - розповів він.

"До дня виборів ці люди мають набрати рядових виборців, скласти списки тих, хто готовий продати свої голоси по 100 гривень, надити дані прописки. Ці дані вони мали передати племіннику Маркової, який також був членом дільничної комісії №85, де намагалися зробити вкидання бюлетенів", - розповів Неділько.

"Люди зі списків мали йти до кабінки, прикладати паспорт до бюлетеня, ставити відмітку за Сабадаша і зняти це на телефон. Потім знімки висилали тому, кого ми заслали, а той мав передати фото Маркову, далі фото перевіряли і наступного дня мали заплатити гроші", - розповів Неділько.

Як відомо, 2 червня у Василькові відбулися вибори. ТВК назвала переможцем регіонала Володимира Сабадаша. Ударівцю Сабову віддали друге місце, двічі екс-меру Валерію Поповичу – третє.

У Сабова і Поповича заявили про фальсифікації. Попович вже оскаржив дії ТВК, яка визнала перемогу "регіонала" Сабадаша.

кримінал київщина вибори злочин васильків

Знак гривні
Знак гривні