Фестиваль ізраільського кіно: Хава Нагіла та професори-диваки (+відео)

Ізраільське кіно покажуть не лише в столиці. Сеанси будуть в Одесі, Вінниці та Чернівцях. Триватиме фестиваль до 9 червня. Фільми демонструються з субтитрами.

Один документальний фільм про найвідомішу єврейську пісню "Хава Нагіла" та чотири художні стрічки покажуть в Україні у рамках Фестивалю Ізраільського кіно.

Найчастіше відібрані для українського показу фільми на міжнародних фестивалях відзначали за кращий сценарій. Жанрово стрічки різноманітні - від юнацької драми до специфічної стрічки про ексцентричних вчених. Фестиваль починається сьогодні, 5 червня.

Примітка

У Каннах 2011-го року фільм отримав нагороду за кращий сценарій про протистояння батька та сина. Головні герої - ексцентричні вчені. Вони обидва викладають на одній кафедрі. От тільки син завдяки своїм публікаціям та книгам - зірка у науковому середовищі, а батька знають лише як сварливого та замкнутого професора. І от нарешті батькові дають почесну нагороду Академії наук...

Кіно специфічне. Хоча б тому, що виключно про наукове, професорське середовище. Але має м'яку іронію та хороший фінальний трюк в кінці.

Доброго ранку, пане Фідельман!

Ще один фільм відзначений за кращий сценарій. Цього разу у сюжеті йдеться про 70-тирічного майстра-теслю та художника-реставратора. Для Якова Фідельмана його майстерня - єдиний і прекрасний світ, з яким він не хоче розлучатися ні за які кошти та благання сина.

Старий майстер бере на роботу нового учня Антона. Разом вони ремонтують старовинне фортепіано і намагаються зберегти свій бізнес. Історія неспішна про стосунки зі світом та речами, що нас оточують.

Заповнити порожнечу

В Ізраілі цей фільм минулого року отримав аж вісім призів, і у Венеції виконавицю головної ролі також відзначили нагородою. Це історія 18-річної Шири, яка готується вийти заміж. Під час пологів помирає її старша сестра. І мати хоче зісватати Ширу чоловікові її покійної сестри, щоб онука не забрали до Бельгії.

Кінокритики порівнюють цю історію з романами Джейн Остін. Це історія про внутрішні протиріччя молодої дівчини, про обов'язок перед родиною і собою.

Потоп

Це юнацький фільм. Історія про 13-річного хлопця - він талановитий, але фізично не розвинутий на відміну від кремезних однолітків. Він хоче якомога швидше вирости і збирає гроші на заняття бодібілдінгом.

І очима цього юнака автор фільму дивиться на проблеми сім'ї. На матір, яка має коханця. На батька, який вирощує марихуану. На старшого брата-аутиста... У житті 13-річного Йоні - це виглядає суцільним емоційним потоком.

Джерело: Gazeta.ua

ізраїль кіно фестиваль

Знак гривні
Знак гривні