Прийди і забери свій голос! Київрада перестане бути легітимною через два дні

Активісти громадського руху "Звільнимо Київ разом" роздали депутатам Київради "чорні мітки" - листи з написом "Поверни мандат. Кияни". Таким чином вони вкотре нагадали про те, що до кінця повноважень нинішньої Київради лишилося 2 дні.

У неділю, коли повноваження депутатів вже будуть не чинними, активісти кличуть киян прийти до будівлі мерії на протест, де містяни мають висловитися проти того, аби Києвом продовжували керувати ті самі люди ще два роки, повідомляє Свідомо. Старт акції о 16:00.

У четвер Конституційний суд ухвалив рішення, за яким вибори до Київради та вибори мера Києва мають відбутися у жовтні 2015 року. Туди у березні звернулися 48 депутатів від Партії регіонів з проханням розтлумачити: чи можуть чергові вибори до органів місцевого самоврядування відбуватися не в один час.

Повноваження нинішньої Київради вичерпуються у травні. Вона була обрана в 2008 році, коли відбулися дострокові вибори Київради та мера.

Повноваження обраного тоді Леоніда Черновецького закінчилися у червні минулого року. Фактично містом керує ставленик влади Олександр Попов та лояльна йому більшість, яка складається у уламків Блоку Черновецького, "тушок" з Блоку Тимошенко та Блоку Кличка, а також Партії регіонів з Громадським активом Києва.

За рішенням Конституційного суду ця Київрада зберігається до 2015 року, коли по всій Україні мають пройти вибори рад та голів. Тоді нинішня Київрада замість п`яти років, на які ми її вибрали, матиме можливість ділити землю вісім. Секретар Київради Галина Герега 22 травня заявила, що депутати працюватимуть і надалі, доки не буде рішення Верховної Ради чи до рішення Конституційного суду.

«Не буде ніяких виборів ні зараз, ні тим більше у 2015 році. Через два роки ці ж "суди" знайдуть мільйон причин відтермінувати вибори. Або скасувати їх результати, перетворивши всю країну у суцільний 223-й округ, - написав у своємублозі журналіст та громадський активіст Ігор Луценко. - У нас немає суду, міліції, прокуратури. Натомість є люди, з якими краще не перетинатися, тим більше у темний час. На сьогодні чиновники зокрема та особливо – чиновники "правоохоронні" є найбільшою небезпекою для звичайного громадянина. Тепер немає і виборів. Наша держава потребувала перезаснування – так ось прямо на наших очах відбувається перезаснування держави. Половину вже зроблено за нас: попередня Україна офіційно скасована, демонтаж існуючого ладу уже практично здійснено. Старе право зруйновано, нам залишилося збудувати нове, своє право».

Активісти пропонують 2 червня не просто провести мітинг, а створити мережу безпеки.

«Мережа безпеки, у котру можна записатися з 2 червня – це, по суті, і є ті люди, котрі будуть керувати містом у період безвладдя. Відповідальні городяни у своєму середовищі сформують нові правила, по яким житиме столиця, новий Статут Києва, - пише Луценко. - Мережа безпеки буде займатися захистом киян, аж поки не буде сформовано органи місцевого самоуправління. Варіантів, як ми разом це зробимо, декілька. Або ми можемо обрати самоуправління самі. Або через "київський майдан" чи іншим способом ми можемо змусити парламент таки призначити вибори у Києві. Або знаходимо інші шляхи – референдум, приміром. Але головне – почати іти. Отож, об'єднуймося у мережу безпеки, бо поодинці і бездіяльні ми є ідеальними жертвами».

вибори київ протест

Знак гривні
Знак гривні