Дні польського кіно: радянські табори та грішна любов (+відео)

Учора, одночасно в шести українських містах, стартував фестиваль сучасного польського кіно.

Сеанси почалися сучасною родинною оповіддю, у якій розкривається одвічна проблема батьків та дітей. Герої фільму "Mій велосипед" вирушають у справжню чоловічу подорож. Для них - це можливість подивитись одне одному у вічі, не зважаючи на роки нерозуміння і ворожнечі.

Протягом тижня покажуть вісім стрічок - від романтичних комедій на кшталт "Любовних історій" до військової драми "У темряві" сучасного польського кінематографу. Також, серед них і документальна стрічка "Віртуальна війна" про інтернет-гравців, які на симуляторах польотів розігрують повітряні баталії. Та історичний детектив "Крот".

У темряві

Воєнна драма Агнешки Холланд цього року номінувалася на "Оскар" як кращий іноземний фільм.

Події стрічки обертаються навколо історії майстра львівських каналізаційних мереж Леопольда Сохи. Він, ризикуючи своїм життям і життям своїх рідних, врятував від смерті більше десяти євреїв. Навесні 1942 ховав їх у львівській каналізації і протягом 14 місяців приносив їм їжу, прав одяг, оберігав перед новими небезпеками.

Польська Сибіріада

Драматична історична стрічка. Цей фільм оповідає долю Яна Долини, його дружини і дітей. Про нелюдські умови перебування у радянському таборі, про безжальну до людини природу, і про відвагу цієї родини.

Не соромлячись

Це історія любові брата і сестри, про їхнє болісне дорослішання та протистояння культурним табу. Дія фільму відбувається протягом декількох спекотних літніх днів у Нижній Сілезії. Тадек несподівано усвідомлює своє еротичне захоплення сестрою. Випробовуючи почуття провини, він намагається побороти в собі цю любов.

Цього року фестиваль сучасного польського кіно проходить у шести містах України - Києві, Вінниці, Сімферополі, Одесі, Донецьку та Харкові. Стрічки демонструватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Джерело: Gazeta.ua

кіно фестиваль польща

Знак гривні
Знак гривні