Скандал в Криму. Російський консул забороняв фронтовикам дивитись фільм про кримських татар

Генеральний консул Росії в Сімферополі Володимир Андрєєв чинив тиск на членів російської делегації, які прибули до Криму на прем'єру художнього фільму " Хайтарма" (Поверненя).

На прем'єрний показ були запрошені військові льотчики і бойові товариші двічі героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана, доля якого лягла в основу сюжету картини. Однак після розмови в генконсульстві РФ у Сімферополі відразу кілька гостей, які прибули до Криму за рахунок організаторів прем'єри "Хайтарма", відмовилися йти в кінозал.

Кадр із фільму "Хайтарма"

Як розповів 15 хвилинам співробітник льотно-дослідницького інституту ім. Громова, історик авіації Андрій Симонов, на нього та інших членів російської делегації чинився тиск. Генконсул наполегливо просив не відвідувати прем'єру фільму "Хайтарма", оскільки присутність іменитих росіян нібито буде витлумачено так, немов ці люди "підтримують політичні вимоги кримських татар".

"Багато членів нашої делегації обурилися, мовляв, ми вже люди дорослі, самі можемо зрозуміти, які вчинки здійснюємо", - розповів Симонов. Спроба пояснити, що делегати позиціонують себе поза політикою і приїхали просто подивитися кіно, устеж не досягли позитивного ефекту.

За словами Симонова, тиск з боку консула був досить сильним, а сама розмова тривала близько години. При цьому Андрєєв натякав на якісь "інші заходи переконання", підкресливши, що зараз говорить спокійно виключно з поваги до заслуг членів делегації.

Військові запропонували дипломату компроміс: вони готові були піти на прем'єру в цивільному одязі і бути присутніми в залі як звичайні глядачі. Однак генконсул не погодився і на це.

Вийшовши з консульства, члени делегації обговорили ситуацію, що склалася, і кожен зробив свій вибір. На прем'єру пішли лише четверо з російських гостей: двоє льотчиків-випробувачів, онука Амет-Хана Султана - Вероніка і сам Андрій Симонов.

Переглянувши фільм, історик не знайшов у ньому нічого "кримінального". "Так, там показана депортація кримських татар. А що, цього не було? Було. Вони що там, трактують, що це росіяни були винні? Ні. Нікого там не звинувачують, там просто показані події", - зазначив Симонов.

Ще один член російської делегації - заслужений льотчик-випробувач Росії Ільдус Кірамов - не тільки прийшов на прем'єру, але і виступив перед глядачами. Коментувати дії консула він відмовився, зазначивши, що той "виконував свої обов'язки".

Льотчик також зазначив, що після його візиту на кінопрем'єру ніяких негативних наслідків для нього поки що не було.

Трейлер до фільму:

крим росія кіно мезозой історія

Знак гривні
Знак гривні