Українські виші знову пролетіли повз світові рейтинги

До Топ-200 кращих університетів світу за спеціалізаціями QS World University Rankings місця для України, як і завжди, не знайшлося.

Про це свідчать результати дослідження QS World University Rankings ® by Subject, які є у розпорядженні «Коментарів».

Рейтинг включає в себе список 200 кращих університетів за 30 різними спеціальностями: математика, економіка, інженерна справа, фізика, право та багато інших. Однак жоден український університет до цього переліку пробитися не зміг.

З моменту першої публікації в 2010 році найбільш популярною за відвідуваністю серед відвідувачів сайту є таблиця кращих університетів світу за спеціальністю «Комп´ютерні технології». За останні 6 місяців ця сторінка набрала більш ніж 600,000 переглядів, що в три рази перевищує число переглядів будь-яких інших таблиць рейтингу. Друге місце за популярністю займає спеціальність «Інженерна справа - машинобудування», третє місце «Медицина».

При складанні рейтингу оцінювалися 2858 університетів, з них у фінальні списки увійшло 678 вишів. Перший рядок у рейтингу за спеціальністю «Комп´ютерні технології» посів Массачусетський технологічний інститут, лідируючий вже третій рік поспіль. Друге місце дісталося Стенфордському Університету. Завершує трійку лідерів Оксфордський університет (University of Oxford).

Топ-10 університетів за спеціальністю «Kомп’ютерні технології»:

1. Массчусетский технологічний інститут (MIT) - США.

2. Стенфордский університет (Stanford University) - США.

3. Оксфордский університет (University of Oxford) - Великобританія.

4. Університет Карнегі Меллон (Carnegie Mellon University) - США.

5. Кембриджский університет (University of Cambridge) - Великобританія.

6. Гарвардский університет (Harvard University) - США.

7. Каліфорнійский університет в Берклі (University of California, Berkeley (UCB)) - США.

8. Національний університет Сингапура (National University of Singapore (NUS)) - Сингапур.

9. Федеральний швейцарский технологіческий інститут (ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology)) - Швейцарія.

10. Університет Гонконга (University of Hong Kong (HKU)) - Гонконг.

Що стосується «командного» заліку, то найкраще справи йдуть у американських вишів – США посіли перше місце за кількістю університетів, що входять до двохсотки найкращих. Також у трійці лідерів опинилися Великобританія і Австралія. Четверте місце дісталося Німеччині, замикає ж топ-5 Китай.

Топ-10 країн за кількістю університетів, що входять до топ-200:

1. США - 40.

2. Великобританія - 18.

3. Австралія - 16.

4. Німеччина - 13.

5. Китай - 8.

6. Канада - 8.

7. Японія - 8.

8. Нідерланди - 7.

9. Індія - 6.

10. Тайвань - 6.

Як відзначають автори дослідження, всього 13 українських університетів отримали щонайменше одну згадку в щонайменше одній предметній області, при цьому тільки два виші відповідали мінімальним вимогам для включення до рейтингу: Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» . І ні одних з них не потрапив до топ-200 за жодною спеціальністю.

«В українських вчених, як і у науковців в інших країнах пострадянського простору, як і раніше, невисокий рівень цитованості. Ймовірно почасти - і це моя суб´єктивна думка - це відбувається тому, що вчені публікуються в основному російською або українською мовами, а також не завжди коректно оформляють свої публікації у міжнародних виданнях, забуваючи вказувати повну назву університету і роблячи неможливим коректну аттрібуцію цитат у Скопус» , - коментує Зоя Зайцева, регіональний директор QS.

Оцінка вишів за фахом спирається на чотири індикатори: думка академічної спільноти, думка роботодавців, індекс цитування на статтю (на відміну від цитування на викладача як у глобальному рейтингу) та індекс Хірша, який оцінює внесок вченого в науку.

Минулого року до рейтингу кращих вишів світу QS World University Rankings потрапили три українських виші: КНУ ім. Шевченка, КПІ і Донецький національний університет. Втім, до топ-200 їм також було дуже далеко: останні два змогли потрапити лише до групи 601 +, тоді як КНУ ім. Шевченка, що вперше подав заявку, відразу ж потрапив до групи 501-550, про що керівництво вишу не забуло повідомити на лайт-боксах.

Погані показники в міжнародних рейтингах - звичне явище для вітчизняних вищих навчальних закладів. Так, минулого року Україна дещо поліпшила показники, але так і не потрапила до топ-500 в рейтингу університетів світу за їх присутності в мережі інтернет згідно з версією Cybermetrics Lab, що не здолала топ-500 вишів у авторитетному Академічному рейтингу Інституту вищої освіти Шанхайського університету Цзяо Тун. А в нинішньому році українці вже не потрапили до сотні вишів з найкращою репутацією Times Higher Education World Reputation Rankings.

освіта рейтинг

Знак гривні
Знак гривні