Поки увесь світ відзначає День пам’яті та примирення, українська влада святкує День перемоги

День Перемоги, який так сильно пропагує українська влада, влаштовуючи спільно з проросійськими організаціями акції на кшталт «Георгієвська стрічка» та показово вшановуючи ветерані, у світі відзначають як День пам’яті та примирення. Відмінності у назвах цього дня очевидні – у нас радість, а у цивілізованих країн – сум.

Дні пам'яті та примирення (англ. Time of Remembrance and Reconciliation, фр. Journées du souvenir et de la réconciliation) — 8 травня і 9 травня, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни. Їх відзначають щороку, починаючи з 2005-го. Проголошені Генеральною Асамблеєю ООН в резолюції, приуроченій до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі (Резолюція №A/RES/59/26 від 22 листопада 2004 року).

В Україні теж є подібний день - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни. Відзначається щорічно 22 червня – у день, коли німецька армія вторглася на територію СРСР/УРСР. Однак відзначається він якось доволі тихо.

Цього року деякі органи місцевого самоврядування вирішили таки прислухатися до Генеральної асамблеї ООН. Так, 8 травня у Києві і Дніпропетровську – День пам’яті та єднання за полеглими у Другій світовій війні, а у Львові, згідно рішення Львівської міськради, День скорботи і вшанування пам’яті жертв тоталітарних режимів і жертв Другої світової війни.

Та на заваді став суд. Зокрема у Львові. Львівський окружний адміністративний суд заборонив оголошувати 8 травня Днем скорботи і водночас дозволив використовувати червоний прапор перемоги 9 травня.

Ось так відзначається День пам’яті та примирення у Франції:

А ось так святкується День перемоги в Україні:

війна історія

Знак гривні
Знак гривні