У Львові біля собору святого Юра збираються будувати висотку

Біля церкви Юра у Львові може з’явитися величезна будівля, яка закриє храм з вул. Городоцької.

ТзОВ «Розвиток нерухомості» наполегливо хоче розпочати будівництво житлово-офісного комплексу на Святоюрській горі у Львові: навіть подало до суду на Львівську міську раду, яка нібито затягує із прийняттям рішення про надання в оренду земельної ділянки на вул. Озаркевича, 4.

Про забудову пише Леся Бурбан, Вголос.

У позові йдеться про ділянку на Святоюрській горі, поруч із внесеним до списку світової спадщини ЮНЕСКО собором Святого Юра. Саме на цій площі планують збудувати житлово-офісний комплекс. Можливо, у міській раді розуміють, що будівництво багатоповерхової будівлі з паркінгом та іншими благами цивілізації у такому місці не викличе захвату в львів’ян, тому намагаються різними методами відтягнути прийняття рішення.

Однак позов проти Львівської міської ради товариство з обмеженою відповідальністю «Розвиток нерухомості» таки виграло. Галицький районний суд м. Львова (головуюча Городецька Л.М.) вирішив, що Львівська міськрада незаконно не приймала рішення по зверненнях ТзОВ «Розвиток нерухомості» від 12.12.2011 р., 11.04.2012 р., 02.01.2013 р. про затвердження проекту землеустрою щодо відведення позивачу земельної ділянки площею 0,45 та на вул. Озаркевича, 4-а у м. Львові в оренду терміном на 10 років. Відповідно до рішення суду, яке є у розпорядженні видання, Львівська міська рада повинна внести на розгляд чергової сесії питання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення ділянки згаданому підприємству.

Хоча, як пояснила начальник юридичного управління Львівської міськради Гелена Пайонкевич, міськрада подаватиме апеляцію на це рішення суду. Відповідно до рішення апеляційного суду жодних ухвал міська рада не прийматиме.

Також начальник юруправління розповіла, що зволікання міста було викликане кількома причинами.

Причина перша: є конфлікт з іноземним громадянином, якому належала частина споруд на згаданій земельній ділянці, і рішенням Галицького суду декілька років тому, без участі міської ради, цій людині було оформлене право власності на земельну ділянку. Станом на сьогодні це рішення є скасоване, однак відбувається спір про виділення земельної ділянки на Озаркевича, 4 між заявником та фізичною особою.

Гелена Пайонкевич запевнила, що жодного конфлікту чи упередженого ставлення до ТзОВ «Розвиток нерухомості» у ЛМР немає. Міськрада просто вимагає, аби земельна документація була впорядкована належним чином та були зняті всі спори.

«Необхідно враховувати, що поруч розташований собор св. Юра і для нас важливо, аби при вирішенні цього питання були враховані інтереси усіх суміжних користувачів», – сказала представниця міськради.

Тож, доки у Ратуші вирішують долю зведення потужного комплексу в кількох десятках метрів від головної святині українських греко-католиків, ми наведемо кілька аргументів того, що це будівництво не піде на користь ні пам’ятці ЮНЕСКО, ні довколишній території.

Аргумент перший – історичний:

Земельну ділянку, на яку відповідно до погодження місця розташування та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою претендує ТзОВ «Розвиток нерухомості», разом з історичною будівлею Лічниці придбав Митрополит Андрей Шептицький за власні кошти. Митрополита запросили стати опікуном Лічниці, а він не тільки прийняв покровительство над нею, але також передав та обладнав своїм коштом (понад 7 тисяч крон) для відділів лікарні дім на узбіччі Святоюрської гори при вулиці П.Скарги, 4 (нині вул Озаркевича, 4).

Ініціатором створення Народної Лічниці був лікар Євген Озаркевич. За задумом Озаркевича, Лічниця мала стати центром української медичної науки, а в перспективі — базою для медичного факультету Львівського українського університету.

Сьогодні Лічниця перебуває у занедбаному стані, працює тільки Шпиталь Митрополита Шептицького. На жаль, будівля Народної Лічниці не є пам'яткою архітектури чи історичною пам'яткою, бо її засновники тоді думали про її функцію – «для несення дарової лікарської помочі мешканцям Львова і цілої Галичини без різниці віросповідання і народності». Але її історична цінність від того не зменшується.

Також на цій земельній ділянці є поховання невідомих львів'ян (їхні тіла були знайдені на вулицях міста і поховані сестрами-монахинями, працівницями Шпиталю під час військових дій 1944 року). Цю могилу з 1944 до цього часу доглядають працівники Шпиталю, на ній відправляють молебні у пам'ятні дати. Якщо «Розвиток нерухомості» розпочне будівництво на Озаркевича, ця ділянка буде знищена.

Аргумент другий – міжнародний:

З моменту передачі установи на баланс Львівської Архиєпархії УГКЦ і до тепер провадяться збори коштів для реставрації і функціонування Шпиталю імені Митрополита Андрея Шептицького в Україні і за кордоном. Про це написала у листі до Папи Бенедикта XVI адміністратор благодійної установи «Шпиталь імені Митрополита Андрея Шептицького» Дзвенислава Чайківська.

В посланні йдеться про те, що за час існування Фонду вдалося здійснити десятки проектів інвестиційного характеру: замінити вікна, систему опалення та водопостачання, відновити систему протипожежної безпеки тощо.

Надання медико-соціальних послуг потребуючим також здійснюється за рахунок іноземних жертводавців. Благодійну діяльність Шпиталю постійно контролюють закордонні спонсори і, закономірно, що при погіршенні умов надання послуг потребуючим (а в деяких випадках – і повне їх припинення) виникне справедливе обурення жертводавців.
Крім того, за кошти іноземних благодійників, для пацієнтів відділення, які приковані до ліжка і не можуть виходити на вулицю, вдалося облаштувати «зимовий сад», з повністю заскленою стіною.

Перебуваючи в ліжку, хворі можуть милуватися зеленню. Для тих пацієнтів, які користуються інвалідними візками, пристосували вихід у подвір'я Шпиталю. У випадку відчуження земельної ділянки в цих людей буде відібрана така можливість.

Аргумент третій – порушення санітарних норм будівництва:

Згідно з планом земельної ділянки, яку передають в оренду, передбачається відчуження землі по самому периметру будівлі Шпиталю, навіть без мінімальної прибудинкової території (3 метри).

Крім того, невідомо наскільки якісними є експертизи земельної ділянки, оскільки ще в 30-х роках ХІХ ст., коли шпиталь хотіли розбудувати, магістрат кілька разів відмовляв ініціаторам, мотивуючи своє рішення тим, що ґрунт на цій ділянці є занадто вологим для будівництва, поблизу розташована церква, а велика (тоді двоповерхова, а не дванадцятиповерхова, як зараз) будівля закриватиме святиню.

А ще, відповідно до договору купівлі-продажу, ТзОВ «Розвиток нерухомості» придбало котельню, яка обслуговує Шпиталь.

Враховуючи план земельної ділянки, яку віддають товариству, збудувати нову котельню можна хіба на даху Шпиталю, що є абсолютно неможливим.

Фактів, які вказують на недоречність будівництва великого житлового та офісного центру біля церкви Юра, на нашу думку, є достатньо. А от чи є вони вагомими для міської влади, побачимо вже згодом.

Нагадаємо, ТзОВ «Розвиток нерухомості» пробує отримати ці землі в оренду, викупивши нежитлові будівлі, розташовані у внутрішньому подвір’ї шпиталю, котельні і гаражі, ще з 2010 року. Саме в цьому році була прийнята Ухвала сесії Львівської міської ради про погодження місця розташування земельної ділянки. Однак тоді у міській раді заявляли, що така ухвала практично нічого не вирішує.

історія львівщина будівництво

Знак гривні
Знак гривні