Холодний Яр – 2013: розірвані прапори та бійка (ВІДЕО)

У селах Медведівка, Івківці, Мельники та на хуторі Буда в Черкаській області в неділю, 21 квітня, відбулося традиційне вшанування борців за волю України різних епох – гетьмана Богдана Хмельницького, керівника гайдамацького повстання 1768 року Максима Залізняка та отамана полку гайдамаків Холодного Яру Василя Чучупака.

Про відкриття святкування сповіщав тулумбас «чорних запорожців». За кілька хвилин до початку меморіального мітингу близько десяти чоловіків вирішили розгорнути прапори Партії регіонів і собі приєднатися до заходу, повідомляє Радіо Свобода.

Такі дії невідомих обурили учасників, що були неподалік – із вигуками «Банду геть!» вони відразу зірвали прапори Партії регіонів та поламали вудки, на яких вони мали висіти. Правоохоронці в сутичку не втручалися.

Меморіальний мітинг почався біля пам’ятників холодноярцям та Юрію Горлісові-Горському у селі Мельники. У заході взяли участь представники опозиційних політичних сил, зокрема, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок та народний депутат Ігор Мірошниченко, народний депутат від ВО «Батьківщина» Микола Томенко, голова Народного руху України, член Національної спілки письменників України Василь Куйбіда, а також учасники з різних куточків України. Пізніше на хуторі Буда відбулося освячення козацької зброї. Загалом у вшануванні борців за волю України взяли участь близько двох тисяч осіб.

У суботу, у перший день вшанування, у селі Медведівка відбулися виступи козаків під звуки тулумбасу екзотичних «чорних запорожців» та парад вишиванок.

Лісисте урочище Холодний Яр у Черкаській області відоме кількома історичними подіями: гайдамацьким повстанським рухом і Холодноярською січчю початку 18-го століття, Коліївщиною під проводом Максима Залізняка й Івана Гонти 1768-го, Холодноярською республікою 1919–22 років під керівництвом Василя Чучупака, яку документально змалював у романі «Холодний Яр» учасник подій, письменник Юрій Горліс-Горський.

протест черкаси

Знак гривні
Знак гривні