Негласні слідчі дії. Мобільні оператори здають міліції телефони усіх, хто був біля Ради 2 квітня

Мобільні оператори надають міліції списки абонентів, які 2 квітня знаходилися поблизу Верховної Ради, або всередині неї. Таким чином правоохоронці шукають «терористів», котрі закидали депутатів-регіоналів сніжками.

Про це на своїй сторінці у Facebook народний депутат Олесь Доній. «Мені подзвонили з міліції. Невідомий назвався якимось міліцейським чином з Печерського райвідділу. На чий номер телефону він дзвонить "міліціонер" пояснити не зумів. Лишень почав казати, що мій номер телефону зафіксований під час акції 2 квітня. На мої запитання, на яких підставах він отримав цю базу даних телефонів, "міліціонер" відповів,що за рішенням суду. Цікавили міліціонера "сніжки"!», - повідомив Доній.

Зателефонували з міліції й парламентському оглядачу Ользі Сніцарчук. «Як пояснив голос у трубці, 2 квітня під ВР був мітинг. І мій телефонний номер потрапив у... наданий оператором список абонентів, рекомендованих для перевірки у зв’язку з інцидентом. Тому я повинна явитися для дачі пояснень і свідчень. Де була в цей час, що робила і що бачила. Пояснила, що як парламентський журналіст працювала УСЕРЕДИНІ ради. Сніжки бачила на відео. І навіть монтувала. Голос однак рекомендував явитися. Сподіваюся, була переконлива, що моє перебування у будівлі ради на поцілення сніжками у депутатів не впливає», - повідомила журналістка.

Нагадаємо, що підставою для початку кримінального провадження стала заява депутата Ірини Горіної, яка начебто в результаті «обстрілу» сніжками отримала струс мозку та закриту черепно-мозкову травму. Прикметно, що журналісти покадрово розглянули відео інциденту й виявили, що жодна з кинутих сніжок в депутатську голову не потрапила. Однак міліція розслідує цей інцидент, поки що як хуліганство, хоча не виключена подальша перекваліфікація справи на нанесення тілесних ушкоджень.

До цього міліція вже встигла опитати людей, котрі часто бувають на політичних протестах.

На разі питання доступу до даних, які є у розпорядженні мобільних операторів детально не врегульовано. За словами Донія міліціонер усно послався на рішення суду, проте деталі не уточнив. Юрист Роман Головненко говорить, що, як правило, міліція використовує дані мобільних операторів при розкритті тяжких злочинів. Проте які були підстави у суду витребувати дані про усіх хто знаходився біла Ради, до кінця не зрозуміло. " В ст. 268 КПК прописано коли суд може витребувати дані у мобільного оператора. Багато залежить від позиції суду, але зазвичай він задовольняє клопотання слідчих", - розповідає Головненко.

Відслідковування абонента мобільного зв'язку КПК визначає, як "негласну слідчу дію".

Наявність величезної кількості даних про абонента у мобільного оператора і доступ до цих даних є предметом серйозної дискусії на Заході.

Для наочності того що знають про нас мобільні оператори пропонуємо переглянути інтерактивну графіку німецького видання Zeit.

На графіці карту можна деталізувати і ви побачите де і коли перебувала людина. Графіка виготовлена на основі даних які отримав за своїм запитом до мобільного оператора депутат Бундестагу від Партії зелених. Він досить довго вибивав у оператора ці дані про себе. В інфогафіку не включені дані про те кому телефонував абонент, про те ці відомості в мобільного оператора є. Також на дані котрі збирає про вас мобільний телефон, можна накласти вашу активність у соцмережах.

Тому на акції протесту краще ходити з виключеним телефоном.

Підготувала Олександра Андрійчук.

міліція загроза протест

Знак гривні
Знак гривні