Мільйони на підручниках. Як чиновники Міносвіти дерибанять державні гроші

За два з половиною роки Міністерство освіти і науки України виділило на друк підручників для школярів понад 415 мільйонів гривень. З них майже половину грошей поділили два приватні підприємства.

Хто заробляє на підручниках, дізнавалися журналісти "Тендер News" на ТВі.

Від Міністерства освіти ТОВ "Видавничий дім "Освіта" дісталося підрядів на суму близько 74 мільйонів гривень. Видавництво "Генеза" отримало замовлень на понад 113 мільйонів. При цьому решту грошей розділили між собою два десятки інших видавництв.

Багатомільйонні контракти на книги від Міносвіти для приватних видавництв можна пояснити тісними зв'язками їхнiх керiвникiв із чиновниками міністерства. Так, нинішня директор "Видавничого дому "Освiта" до весни 2011 року була директором державного спеціалізованого видавництва з однойменною назвою – "Освiта", яке якраз перебуває у відомстві Міністерства освіти і науки. Після її переходу в однойменну приватну компанію замовлення ТОВ "Видавничий дім "Освіта" від МОН зросли у десятки разів.

Директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України Олександр Удод три роки був головним редактором приватного підприємства видавництва "Генеза". Саме це видавництво у 2013 році друкуватиме найдорожчий підручник. Одна книжка з іспанської мови для п’ятикласників обійдеться бюджету в 366 гривень!

Міносвіти не вперше замовляє дорогі книги. Торік відомство Дмитра Табачника замовило друк підручників по 647 гривень за штуку. Автор цієї книги – "Українська мова для першокласників зі шкіл з польською мовою навчання" – мати Валерія Хорошковського, професор Ольга Назарівна Хорошковська. Скандал тоді вщух без жодних наслідків для будь-кого.

освіта корупція гроші влада

Знак гривні
Знак гривні