Померла Залізна леді

Екс-прем'єр Великобританії "залізна леді" Маргарет Тетчер померла в понеділок вранці у віці 87 років.

Про це повідомляє телеканал Sky News.

"З великим сумом Марк і Керол Тетчер заявили, що їх мати баронеса Тетчер померла після інсульту вранці", - сказав представник екс-прем'єра Лорд Белл.

Тетчер була 71-м прем'єр-міністром Великобританії (Консервативна партія) в 1979-1990 роках. Також вона була першою і поки єдиною жінкою, що побувала на цьому посту, а також першою жінкою, яка стала прем'єр-міністром європейської держави. Вона була донькою простого вчителя.

Примітно, що прем'єрство Тетчер стало найтривалішим в XX столітті.

Отримавши прізвисько "залізної леді" за протидію вугільним профспілкам і різку критику радянського керівництва, вона втілила в життя низку консервативних заходів, які стали частиною політики так званого "тетчеризма". Це дозволило вивести Британію з довготривалої економічної кризи.

Тетчер підтримувала дружні контакти з українським політиком і дисидентом Вячеславом Чорноволом. Завдяки їхнім стосункам активісти Народного Руху вивчали досвід організаційної роботи Консервативної партії.

У своїй книзі "Мистецтво управління державою" Тетчер згадує Україну Кучми: "Україна енергійно протистоїть спробам Росії перетворити СНД в деяку подобу Радянського Союзу".

Тетчер також критикувала ЄС за надмірну бюрократію і непідконтрольність органів ЄС виборцям. Вона виступала проти введення Євро і прогнозувала крах цієї валюти.

Варто згадати її слова про свободу:

"Для того щоб свобода прижилася, потрібна критична маса людей, котрі дійсно розуміють, що це таке. Подібне розуміння не може стати наслідком простого читання книг, лише звичаї і світогляд роблять свободу стійкою. Іншими словами спочатку зявляються вільні люди, а потім виникає вільний політичний, економічний і соціальний порядок....

Вільні люди повинні володіти якостями, котрі роблять свободу можливою. Вони повинні поводити себе так, щоб життя могло продовжуватися без надмірного втручання держави., Вони повинні думати і діяти самостійно, а також брати на себе відповідальність"

В останні роки Тетчер страждала від серйозних проблем зі здоров'ям.

тетчер британія

Знак гривні
Знак гривні