Розбрат в лавах опозиції. До виборів-2015 вона може розколотися остаточно

Влада в чергове взялася за організацію розколу опозиції. І схоже – їй це вдалося. Сьогоднішній демарш провладної більшості парламенту і засідання на Банковій мали на меті показати не тільки те, що блокада трибуни не є завадою роботі парламенті, а й посіяти розбрат в опозиційних лавах.

Мова йде про чотирьох депутатів, які виявилися фактично дезертирами. Зранку стало відомо про те, що Олег Канівець, Віталій Немілостивий, Роман Стаднійчук і Ігор Скосар написали заяви про вихід з фракції «Батьківщини». Майже весь день з цього приводу чулись різноманітні заяви і тільки під кінець робочого дня ситуація прояснилась.

Зокрема, Немилостивий і Стаднійчук, на відміну від значного числа опозиційних депутатів, таки потрапили на засідання парламентської більшості і озвучили з трибуни свій намір покинути лави опозиціонерів. Немилостивий якось намагався виправдати свій вчинок, але швидше саме виправдовувався, аніж робив політичну заяву. Стаднійчук говорив чітко, однак обидва постійно відводили погляд вбік, наче не могли подивитися прямо у вічі колегам по парламенту.

Скосар на трибуну не вийшов, але його заява про відмову від заяви щодо виходу з фракції облетіла усі соціальні мережі.

Канівець пішов іншим шляхом – він чітко сказав на своїй сторінці в Facebook, що виходить із фракції «Батьківщини», оскільки не має на її керівництво жодного впливу, і більше того, його фактично ігнорують.

«Мій вихід «Батьківщини» – це відповідь на бездіяльність керівництва фракції», - написав він.

«Я більше не вбачаю доцільності перебувати у фракції, керівництво якої, граючи у свою гру 2015, ігнорує не тільки мене як народного депутата, але й думку 43 000 виборців», - додав Канівець.

Свого підлеглого підтримав і його безпосередній наставник в політиці – Анатолій Гриценко. Він не тільки схвалив рішення свого протеже, а й фактично заявив, що й сам готовий покинути лави «Батьківщини».

«Я ще спробую використати залишки свого впливу і якимось чином надоумити "вождів", вивести їх на позитивне формування стратегії і тактики протистояння владі. Думаю, що мої механізми впливу ще не вичерпані. Якщо ж це мені не вдасться - значить, доведеться виходити з фракції ", - сказав Гриценко в коментарі ЛІГАБізнесІнформ.

За його словами, зараз лідери «Батьківщини» не можуть сформувати стратегії протидії влади, а до решти опозиційних депутатів їхні рішення доводяться через СМС.

Сьогоднішні події з дезертирами з лав «Батьківщини» фактично наштовхують на два висновки.

По-перше, в опозиційних силах одностайності немає, якби і скільки би про це не заявляли. Швидше за все, чим ближче до президентських виборів 2015 року, тим на більше шматочків вона розколюватиметься і врешті-решт може розпастися, як це колись трапилося з «канівською четвіркою».

По-друге, влада до розвитку саме такого варіанту подій не шкодувати зусиль. Уже на прикладі сьогоднішнього дезертирства Стаднійчука можна дійти висновку, до без втручання провладних діячів тут не обійшлось. Стаднійчук прийшов на місце позбавленого мандату через суд Сергія Власенка. При цьому показово, що звільнився він з попереднього місця роботи ще до того, як Власенка позбавили мандату. Якби ми скептично не ставилися до теорії великої змови, але нею тут таки наче пахне.

вибори верховна рада депутати опозиція

Знак гривні
Знак гривні