ВКонтакті з Кремлем. Соцмережа зізналась, що розколює російську опозицію

Медіа продовжують обговорювати гучний лист, згідно з яким керівник ресурсу ВКонтакті Павло Дуров співпрацює з ФСБ і допомагає розколювати опозиційні спільноти, створюючи групи-спойлери.

Як відомо, в грудні 2011 року глава «ВКонтакте» Павло Дуров направив тодішньому першому заступнику глави адміністрації президента (АП) Владиславу Суркову листа. Передавальною ланкою був тодішній прес-секретар «ВКонтакте» Владислав Циплухін, який, судячи з матеріалів, котрі є у розпорядженні «Нової газети», більшою мірою працював на Кремль, ніж на свого основного роботодавця.

У листі Суркову керівник в «ВКонтакте» нагадує: «Як Ви знаєте, ми вже кілька років співпрацюємо з ФСБ і відділом «К» МВС, оперативно видаючи інформацію про тисячі користувачів нашої мережі у вигляді IP-адрес, номерів мобільних телефонів та іншої інформації, необхідної для їх ідентифікації».

У результаті «ВКонтакте» працює не на клієнтів, а на групу політичних маніпуляторів, які створюють фейкову, штучну реальність в інтернеті - з вигаданими конфліктами, з нацьковування людей в Мережі, з розбещеними вже в ніжному віці юнаками і дівчатами, яким допомагають створювати контрольовані сервіси для маніпуляцій суспільною свідомістю. В результаті на теренах соціальної мережі з´являються безліч «опозиційних груп», так званих груп-спойлерів.

«Вважаю, що Дуров виконує вимоги ФСБ, але водночас знаменитого листа було написано в першу чергу для того, щоб ФСБ відчепилася», - коментує ситуацію Єгор Просвірнін, адміністратор групи «Супутник і Погром» газеті «Московські новини».

«Захистити свої дані від спецслужб в соціальній мережі неможливо. При бажанні можна пробити будь-які дані і через «Вконтакте» або Фейсбук. Мінус соцмереж у тому, що вони створюють таке відкрите суспільство. Випадки порушення кримінальних справ відносно адміністраторів сторінок «ВКонтакте» досить численні і добре відомі. Щоб не провокувати спецслужби, спільноту потрібно вести акуратно, не дозволяти собі спірних висловлювань», - вважає Олександр Аверін, прес-секретар партії «Інша Росія», адміністратор спільноти «нацболів-інфо» та «Інша Росія».

Джерело: Коментарі

соціальні мережі інтернет росія

Знак гривні
Знак гривні