Активісти з усього світу виступають проти малих ГЕС у Карпатах (ФОТО)

Сьогодні активісти по всьому світу стають на захист Карпат від забудови малими гідроелектростанціями (ГЕС).

Зокрема, жителі 60 міст України, багатьох європейських країн, США, Канади і навіть Лівану та Гавайських островів засвідчують фотографіями свою підтримку населенню Івано-Франківської області, яке бореться проти будівництва малих ГЕС на гірських річках, заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк виданню Gazeta.ua.

"Ми отримали чимало фотографій українців і громадян інших держав, які наполягають, що будівництво малих ГЕС у Карпатах – це не лише справа жителів кількох віддалених сіл Івано-Франківщини", – розповів Василюк.

За словами активіста, екологічні загрози від такого будівництва хвилюють всіх українців, де б вони не жили.

Громадські діячі наголошують, що забудова русел карпатських річок може призвести до їх пересихання, зникнення риби, зниження рівня ґрунтових вод та збільшення загрози сейсмічної активності.

Читайте також: Карпати в дамбах. Гірські річки можуть забрати з русла і пустити в трубах

Крім того, вони уточнили, що побудова малих ГЕС також порушить Європейську ландшафтну конвенцію, завдасть удару по рекреаційним можливостям регіону, унеможливить розвиток водних видів туризму, особливо рафтингу.

"Збір фотографій проти малих ГЕС має продемонструвати керівництву Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), наскільки неприйнятними є його наміри фінансувати будівництво малих ГЕС в Карпатах, аби банк відмовився від цього проекту", - пояснив Василюк.

Активісти наголосили, що збір фотографій в рамках акції на захист карпатських річок триває, й закликали всіх небайдужих фотографуватись з плакатами проти будівництва малих ГЕС.

14 березня у багатьох містах України відбулись суспільні протести, на яких екологи вимагали від ЄБРР відмовитись від фінансування малих гідроелектростанцій у Карпатах.

екологія протест туризм карпати

Знак гривні
Знак гривні