«Покращення» освіти. Вчителі на межі бунту – їм заморозили зарплати

Профспілка працівників освіти і науки України вкрай стурбована ситуацією, яка сьогодні склалася з оплатою праці працівників у галузі освіти. Заступник голови профспілки Сергій Романюк попереджає, «якщо найближчим часом уряд не прийме позитивних рішень, ситуація може стати некерованою і, враховуючи настрій трудових колективів освітян, – масштаби акцій протестів буде важко передбачити».

«Уряд в черговий раз порушив норми чинного законодавства. Так, на виконання вимог статті 10 Закону України «Про оплату праці», Кодексу законів про працю України було проведено переговори між Урядом та профспілками щодо встановлення розмірів мінімальної заробітної плати та І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки. За спільними домовленостями розмір І тарифного розряду мав стати 928 гривень з січня із поетапним збільшенням до 982 гривень на 1 грудня 2013 року», - говориться в повідомленні профспілки.

Проте уряд при прийнятті закону про держбюджет на 2013 рік змінив макропоказники і ті домовленості, які були досягнені із профспілковою стороною. Додаткових переговорів уряд більше не проводив.

Законом про держбюджет з 1 січня 2013 року збільшено мінімальну заробітну плату, освітяни ж отримують зарплату за рівнем грудня 2012 року.

«Профспілка працівників освіти науки України неодноразово зверталася до Кабінету міністрів України, Федерації профспілок України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України щодо необхідності прийняття рішення уряду про збільшення розміру І тарифного розряду. Ми багато разів наголошували, що проблему, яка склалася потрібно вирішувати терміново. Адже виходить, що заробітна плата заморожена для всіх освітян, крім працівників до 1-2 тарифних розрядів, посадові оклади яких зрівнялися з рівнем мінімальної заробітної плати. Профспілка вважає такий стан речей припустимим», - стверджує Романюк.

«Постійне недофінансування галузі призвело до того, що освітяни отримують фактично «голі» заробітні плати. Уже в низці областей не виплачуються в повній мірі надбавки і доплати, в тому числі за класне керівництво, кабінети тощо. Приймаються нові нормативні документи, які погіршують умови здійснення відповідних виплат чи взагалі їх унеможливлюють, - говориться в повідомленні. - З питань оплати праці відбувалися різні зустрічі представників Профспілки з урядовою стороною. Зокрема, одна з них відбулася 18 березня, проте її наслідки невтішні. Не вдалося досягти спільного погляду й позицій у вирішенні проблемних питань оплати праці працівників галузі».

Мінімальна позиція профспілкової сторони сьогодні – це виконати закон про Державний бюджет на 2013 рік. При розрахунках головного кошторису країни у пояснювальній записці чітко було вказано, що з 1 січня розрахунок посадових окладів за всією Єдиною тарифною сіткою повинен базуватися на рівні 852 гривень, з 1 грудня – 928 гривень. Таке рішення відповідало б вимогам Генеральної угоди і певною мірою зняло б соціальну напругу.

«Але уряд не виконує навіть ті норми, що передбачені цим законом, а реальні кошти а цю мету було закладено», - стверджує профспілка.

освіта уряд протест гроші

Знак гривні
Знак гривні