Російські ЗМІ «повертають» Крим Москві

Матеріал провокаційного характеру під заголовком «В Європі вважають, що Крим краще віддати росіянам, ніж туркам» вийшов в останньому номері російської газети «Аргументи Тижня» від 14 березня.

«За даними «АТ», останнім часом у колах західних дипломатів, які працюють в Москві, активно обговорюється придністровська проблема. Причому для її вирішення пропонуються різні варіанти, аж до можливих територіальних розмінів. Йдеться ні багато ні мало, а про повернення Росії Криму в обмін на згоду Москви щодо приєднання Придністров’я до України», - пише журналіст видання.

«Аргументи Тижня» навіть намагаються припустити, де могла народитися ця «ідея»: «Тут є два варіанти. Перший – з Берліна. Ангела Меркель в останні роки постійно займається придністровською проблемою і повністю володіє темою. Другий – з самого вашингтонського обкому. Цей варіант зовсім сумний для України. Якщо від німців ще можна відбитися, то перечити американцям у Києві не зможуть. Тим більше якщо їх підтримають у Москві».

При цьому газета описує всі вигоди, які отримає Україна від такого сценарію розвитку подій: «Україна ж, отримавши Придністров’я, зможе вирівняти свою західну межу, яка пройде по природній водній перешкоді. На додачу країна отримає економічно розвинений регіон, населений переважно освіченими людьми. Крим же зараз є головним болем для України. Цей півострів, який опинився у складі країни за волюнтаристським рішенням однієї людини – М. Хрущова, населений переважно росіянами (60-70%). Зараз вони поводяться лояльно до Києва, але хто знає, чим все обернеться в майбутньому. Так що, можливо, Незалежна й погодиться. Тим більше якщо їй буде обіцяна ще й грошова компенсація».

«До того ж такий обмін, схвалений провідними світовими державами, зовні виглядатиме цілком законно, – продовжує газета. – Таким чином, операція з повернення Криму в лоно батьківщини-матері – Росії буде легалізована. Українській владі можна буде хоч трохи заткнути рота своїм націоналістам, які вважають Крим своїми «родовими землями», а Севастополь – містом «української військової слави».

Не забули російські журналісти і про кримських татар, до думки яких якщо дослухатися, «то Крим треба буде взагалі віддати Туреччині». «Тим більше, кажуть, що в XVIII столітті після завоювання Криму Катериною II російська цариця уклала з Туреччиною договір про приєднання півострова до Російської імперії. За цим документом у разі виходу Криму зі складу Росії він має бути повернутий назад Блискучій Порті. А сьогоднішня Туреччина є її прямою спадкоємицею і виконує міжнародні угоди, які та підписувала», - продовжує видання.

І головне, до чого підводить газета: ця «серйозна підстава для Кремля», коли «багато громадян країни сприймуть передачу Придністров’я Україні як зраду», може бути нівельована поверненням Криму. «До того ж громадян Придністров’я, які не бажають отримувати українське підданство, можна переселити у знову російський Крим», – пускаються в футурологію «Аргументи Тижня».

«Втім, аналізуючи ці варіанти, варто пам’ятати, що поки на Заході такий план розглядається як певна конспірологія. Але й забувати про те, що диму без вогню не буває, – не можна. Залишилося лише зрозуміти справжню мету такої турботи про Росію. А вона може бути зовсім несподіваною», - додає видання.

Загальнонаціональна соціально-аналітична газета «Аргументи Тижня» видається з 2006 року, засновник і видавець – ЗАТ «СВР – медіапроект». Аудиторія паперової версії – 1,3 млн осіб. Поширюється в РФ, країнах СНД та Європи.

Джерело: Коментарі.

крим медіа росія

Знак гривні
Знак гривні