Папа Франциск – вихованець українського священика

Глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук) розповів про новообраного Римського Архиєрея Франциска. За його словами, Понтифік добре знає ситуацію УГКЦ, сам був вихованцем о. Степана Чміля і навіть студентом прислуговував тому під час Літургії.

Будучи єпископом УГКЦ в Аргентині, Патріарх Святослав мав нагоду краще познайомитися з Кардиналом Берґольо, який був його ординарієм, і вважає, що з цим Папою УГКЦ чекає гарне майбутнє, повідомляє РІСУ. Він описує Франциска І як скромну людину та водночас глибокого інтелектуала:

«Новообраний Папа Франциск є вихованцем нашого священика Степана Чміля, який тепер похований у базиліці св. Софії в Римі. Нинішній Папа, а тоді студент Салезіянської школи, щодня раненько, поки ще всі хлопці спали, прислуговував о. Чмілю під час Служби Божої. Він добре знає наш обряд і навіть пам’ятає нашу Літургію. Востаннє я його відвідував, коли прощався з Аргентиною, від’їжджаючи до України, і просив, щоб він дав свої свідчення для беатифікаційного процесу о. Степана Чміля, на що він радо погодився. Отож, Святіший Отець дуже добре знає і про нашу Церкву, і про нашу Літургію та обряд, про нашу духовість.

Крім того, Папа Франциск ще як Архиєпископ Буенос-Айреса був ординарієм для східних католиків, зокрема, тих, які не мали своєї єрархії. А наша єпархія в Аргентині є суфраганна Архиєпископства Буенос-Айреса. Таким чином Кардинал Берґольо завжди опікувався нашою Церквою в Аргентині, і я, як молодий єпископ, робив свої перші кроки в цьому служінні під його оком та з його допомогою. Тому я гадаю, ми справді будемо мати в його особі того Святішого Отця, який дбатиме про нашу Церкву. І я сподіваюся, що з тим Папою нас чекають дуже гарні події в майбутньому.

Якщо говорити власне про особу нового Святішого Отця, то він - надзвичайно скромна людина. Наприклад, у Буенос-Айресі він ніколи не використовував своєї машини, завжди їздив громадським транспортом, завше дуже скромно одягався. І вирізнявся тим, що найбільше хотів дбати про вбогих; він був той, хто відвідував людей у найбідніших кварталах і взагалі є особою душпастирського складу.

Як єзуїт Папа Франциск є надзвичайно глибоким інтелектуалом. І я пригадую, що його проповіді зазвичай були вельми короткі, часом навіть складалися буквально з п’яти-шести речень, але в них він так багато казав, що після того його короткого слова завжди тривала мовчанка на майже п’ять-сім хвилин, для того, щоб над цим словом можна було глибоко роздумувати».

Хорхе Маріо Бергольо народився 17 грудня 1936 року в Буенос-Айресі. Він один з п'яти дітей італійського працівника залізниці. Після навчання в семінарії в Вілла Девото, він вступив до Товариства Ісуса 11 березня 1958 року. Бергольо отримав ліценціат філософії в Колегії Максимо Сан-Хосе в Сан-Мігель, а потім викладав літературу і психологію в Colegio-dе-lа Inmaculada в Санта-Фе, і Колегії дель-Сальвадор в Буенос-Айресі. Він був висвячений на священика 13 грудня 1969 року.

Як кардинал, Бергольо був призначений на низку адміністративних посад в Римській курії. Він служив у Конгрегації духовенства, Конгрегації богослужіння і таїнств, Конгрегації інститутів посвяченого життя і Конгрегації товариств апостольського життя. Бергольо став членом Комісії з Латинської Америки та сімейної ради.

8 листопада 2005, Бергольо був обраний президентом Аргентинської єпископської конференції на трирічний термін (2005-2008 роки). Був переобраний 11 листопада 2008 року.

13 березня 2013 року обраний 266-м Папою Римським.

Свою першу промову у якості Папи Франциск почав із жарту. "Ви знаєте, що обов'язком конклаву було обрати нового єпископа Риму. Схоже, що мої брати кардинали знайшли його майже на самому кінці світу", – так пожартував Папа Франциск.

релігія ватикан папа римський Церква

Знак гривні
Знак гривні