За мандат Власенка боротимуться США, ПАРЄ, Рада Європи та Європарламент

Позбавлення судом депутатського мандата захисника лідера опозиції Юлії Тимошенко Сергія Власенка сколихнуло не лише український парламент, а й політиків інших держав. Так, ця подія стала поштовхом для включення українського питання до порядку денного засідання Європарламенту, яке відбудеться 13 березня.

Очікується, що віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон виступить з заявою з цього приводу, після чого пройде дискусія без прийняття резолюції, повідомляє «Дзеркало тижня».

Крім того, співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської асамблеї ради Європи (ПАРЄ) висловили "глибоку стурбованість і розчарування" у зв'язку з позбавленням Сергія Власенка депутатського мандата.

"Це викликає відчуття, що Власенко покараний за політичний союз і юридичні поради екс-прем'єру Юлії Тимошенко. Його позбавили мандата народного за допомогою процедури, яку було неодноразово порушено", - заявили депутати ПАРЄ.

Вони також нагадали, що нещодавно Власенко не зміг прибути і на пленарне засідання ПАРЄ, оскільки "його утримали від відвідування". "Ми можемо тільки погодитися з Кетрін Ештон і Штефаном Фюле, які заявили, що виборці, а не суди можуть вирішувати яким повинен бути склад парламенту", - заявили політики.

Роз’яснення ситуації з мандатом Власенка від української влади вимагає і Рада Європи. Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд просить українську владу пояснити, на якій законодавчій підставі депутат фракції "Батьківщина" Сергій Власенко був позбавлений депутатського мандата.

"Я вважаю дуже незвичним той факт, що обраний народом депутат може бути виключеним з парламенту в такий короткий проміжок часу без того, щоб бути визнаним винним у скоєнні серйозного злочину. Я прошу українську владу надати пояснення цим діям, які можуть вплинути на фундаментальні принципи демократії і суверенне право народу обирати своїх представників", - говориться в заяві генсека Ради Європи.

Держдепартамент США теж виступив з заявою стосовно позбавлення мандата Власенка. У своїй заяві він зазначив, що заходи, які вживаються для позбавлення Власенка мандата депутата, "є політично мотивованими через його зв'язки з Юлією Тимошенко".

Держдепартамент також згадав про Павла Балогу та Олександра Домбровського, яких суд у лютому залишив без депутатських мандатів. США закликали офіційний Київ "поважати волю українських виборців, висловлену в жовтні 2012 року на парламентських виборах", і закінчити "політично мотивоване переслідування лідерів опозиції та виконувати міжнародні зобов'язання щодо верховенства закону та демократії".

6 березня Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) позбавив депутатських повноважень Власенка. Даним рішенням ВАСУ задовольнив позов голови Верховної Ради Володимира Рибака про дострокове припинення депутатських повноважень цього парламентарія. Позов спікера парламенту в суд аргументувався суміщенням Власенком депутатських повноважень і адвокатської діяльності.

влада верховна рада власенко політика

Знак гривні
Знак гривні