Акції «Норнікеля» потрібно роздати родинам в'язнів сталінського Норлагу, заявляє Явлінський

Відомий російський політик, лідер партії «Яблуко» Григорій Явлінський виступив з ініціативою видати компенсації в’язням сталінських таборів та їхнім родинам.

Про це він заявив, виступаючи на презентації диску з копіями розстрільних списків 1936-1938 років, завізованих особисто Йосипом Сталіним. За словами Явлінського, оцінка сталінізму повинна бути дана на державному рівні, і на підтвердження того, що нове керівництво Росії в жодному разі не є наступником Сталіна, необхідно прийняти рішення про матеріальну компенсацію в'язням сталінських таборів і їхнім родичам, передає Московський комсомолець.

Меморіал жертвам Норлагу.

Як приклад, Явлінський згадав металургійний комплекс «Норільський нікель», який з 1935-го по 1955-й рік будувався в’язнями Норлага - всього в той період там побувало приблизно півмільйона людей. У 1994-1995 роках «Норнікель» був переданий, як сказав Явлінський, в особисту власність кількох молодих людей. Його чистий прибуток сьогодні - понад $3,6 млрд на рік. Справедливість вимагає ухвалення закону про те, щоб усім живим в'язням Норлага, а також родичам тих, хто загинув на цій каторзі, були видані акції компанії із зобов'язанням регулярно виплачувати дивіденди, стверджує Явлінський.

У списках, представлених на диску, прізвища 43,5 тисячі чоловік. У всіх є родичі й нащадки. Всі вони теж повинні отримати компенсації.

Продовжуючи тему, голова правління Міжнародного товариства «Меморіалу» Арсеній Рогінський розповів, що кілька років тому суспільство запропонувало власникам компаній, побудованих в’язнями сталінських таборів, встановити на прохідних меморіальні дошки. «Знаєте, скільки ми отримали відповідей? - Сказав він. - Нуль».

Щодо самого диска, який презентували учора директор Російського державного архіву соціально-політичної історії Андрій Сорокін, керівники Міжнародного товариства «Меморіал» Арсеній Рогінський і Ян Рачинський, лідер партії «Яблуко» Григорій Явлінський і голова Ради з прав людини Михайло Федотов, то це не перший проект з публікації списків жертв сталінських репресій.

Списки людей, засуджених за особистої санкції Сталіна і його найближчих соратників, вже публікувалися на CD в 2002 році. Нова версія доповнена біографіями жертв репресій і містить не тільки тексти резолюцій і записок Сталіна, але і їхні оцифровані копії.

Усі аркуші розстрільних справ, на яких залишилися автографи або змістовні примітки Сталіна і його соратників, відскановані у кольорі. Читачі можуть вивчати почерк «твердої руки» і примітки, яких не було раніше в текстовій версії списків.

Як приклад такого документа на презентації була продемонстрована записка Єжова від 26 липня 1938 року: «Товаришу Сталіну. Надсилаю список заарештованих, які підлягають суду Військової Колегії по першій категорії». Унизу резолюція Сталіна: «За розстріл всіх 138 чоловік».

Спочатку в цьому списку було 139 осіб. Сталін викреслив маршала Єгорова, а от інших - в тому числі 9 командуючих військовими округами, 5 наркомів, 12 заступників наркомів, 2 голів Держплану, секретарів обкомів і коменданта Кремля - залишив. Втім, маршала Єгорова потім теж розстріляли.

За даними укладачів диска, розстрільні списки ще далеко не повні. Робота над ними буде продовжуватися. Учасники презентації висловили сподівання, що подальші пошуки у фондах Політбюро і апарату ЦК ВКП (б), військової колегії Верховного суду і НКВД дозволять виявити як ті списки, про існування яких вже відомо з різних документів, так і ті, про яких ще ніхто не знає .

сталін історія росія срср

Знак гривні
Знак гривні