В Криму вандали обмалювали будівлю Муфтіяту свастикою і п’ятикутними зірками (ФОТО, ВІДЕО)

У ніч на сьогодні невідомі осквернили свастикою, п'ятикутною зіркою і нецензурною лайкою стіну будівлі Духовного управління мусульман Криму.

Даний акт вандалізму був виявлений сьогодні вранці охоронцем Муфтіяту Криму. Після виявлення співробітник ДУМК викликав міліцію. На даний момент на місці події проводяться оперативно-слідчі дії, повідомляє прес-служба ДУМК.

За фактом вандалізму правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею 296 Кримінального Кодексу України – хуліганство.

Перелік актів вандалізму в Криму з 1995 року

1. Квітня 1995 року - осквернення могил мусульманського цвинтаря с. Кримська Роза К'арасубазарского / Білогірського району. Вандали не знайдені.

2. Серпня 1998 року - осквернення могил мусульманського цвинтаря с. Корбекуль / Ізобільне м. Алушти. Вандали не знайдені.

3. Серпень 2004 року - акт вандалізму на мусульманському кладовищі м. К'арасубазар / Білогірська (зруйновано 2 надмогильних пам `ятника). Вандали не знайдені.

4. Грудень 2005 року - акт вандалізму щодо мусульманського кладовища с. Яскраве Сакського району (зруйновано 4 надмогильних пам `ятника) - Вандали знайдені - Білий Євген (засуджений), Морозов Євген (компенсував збиток і не був засуджений завдяки прощенню мусульман, Шикін Олександр - визнаний психічно не здоровим).

5. Вересень 2005 року - акт вандалізму на мусульманському кладовищі в с. Аблак' Аджі / Калинівка Ак-Мечитского/Черноморского району (зруйновано 7 надмогильних пам'ятників), зроблені написи, що містять погрози й нецензурну лайку. Вандали не знайдені.

6. 1 квітня 2007 року в районі Бородінської ринку м. Акмесджіт / Сімферополя на стінах під мостом об'їзної дороги, в міському центральному парку ім. Шевченка були виявлені написи, що містять образливий по відношенню до кримських татар характер. Вандали не знайдені.

7. Квітень 2007 року - акт вандалізму щодо мусульманського кладовища в с. Софіївка Акмесджітского / Сімферопольського району (розбито більше 30 надмогильних пам'ятників). Вандали не знайдені.

8. Серпень 2007 року - акт вандалізму щодо мусульманського кладовища в с. Кримська Роза К'арасубазарского / Білогірського району (розбито 4 надмогильних пам `ятника). Вандали не знайдені.

9. Лютий 2008 року - здійснений найбільш масштабний акт вандалізму в Криму. У селі Бурнаш / Уваровка Сеітлерского / Нижньогірського району зловмисники зруйнували практично всі надгробні камені на мусульманському кладовищі. Всього було сплюндровано понад 270 могил, з них 220 зруйновано. Вандали не знайдені.

10. Квітень 2008 року - в с. Аджі К'ал / Чистеньке (передмістя Акмесджита) на мусульманському кладовищі зруйновано близько 40 надмогильних пам'ятників. Вандали не знайдені.

11. 20 січня 2009 року на стінах медресе «Баталл Челебі» була намальована свастика. Вандали не знайдені.

12. 28 квітня 2009 року проведений підпал підвального приміщення медресе «Баталл Челебі». Вандали не знайдені.

13. Травень 2009 року - повалені і облиті фарбою надмогильні плити на мусульманському кладовищі в с. Тав Бадрак' / Скелясте Бахчисарайського району. Вандали не знайдені.

14. Серпень 2010 року - на паркані мечеті «Сеїт-Сеттар» м. Акмесджіт нанесена свастика і текст з нецензурною лайкою. За допомогою запальної суміші підпалені ворота мечеті. Злочинці не знайдені.

15. 25 грудня 2010 року в мікрорайоні Жигуліна Роща м. Акмесджіт підпалена мечеть, що удується. Злочинці не знайдені.

16. 24 серпня 2010 в м. Акмесджиті напередодні Дня незалежності України осквернили пам'ятник депортованим народам; фарбою з балончика розмальований меморіал жертвам депортації, а в написі «Це не повинно повторитися» стертий прийменник «не». Вандали не знайдені.

17. 13 серпня 2011 року вандали розбили надгробний камінь (баш-таш) могили Карли Азіз, яка знаходиться в лісі у трьох кілометрах від с. Отарчік' / Новоульяновка Бахчисарайського району. Вандали не знайдені.

18. 18 вересня 2011 року вночі в селі Корбекуль / Ізобільне) м. Алушта був здійснений черговий акт вандалізму по відношенню до мусульманських святих. 18 вересня вранці виявлено наругу над могилою мусульманського праведника Азіз Девлетлі Баба. Вандали не знайдені.

19. 20 березня 2012 року в селі Сарайли К'ият (Мирний) на мусульманському кладовищі осквернили 5 могил. Результатом нелюдських дій стала повністю розгромлена могила Гульсум Мамбет 1920 р.н., на могилі Сеітхаліла Амет-ог'ли розбита надмогильна плита, на двох інших пам'ятках залишилися сліди від взуття. Через дві могили, вандали, просто на просто переїхали на автомобілі. Вандал уникнув покарання.

20. 15 квітня 2012 року в Бахчисараї невідомі облили фарбою пам'ятник Ісмаїлу Гаспринському, розташований на вул. Леніна. Порушено кримінальну справу. Вандали не знайдені.

21. 22 травня 2012 року невідомі особи вчинили акт вандалізму на території поховання праведника Ескендер, розташованого в 3 км від села Новоульяновка (Отарчик) Кубишевского сільради та відомого як «Карли Азіз». Вандали не знайдені.

22. У ніч на 28 травня 2012 року в селі К'ирк-Чолпан Джурчінского (Первомайського) району здійснений черговий акт вандалізму. Був зруйнований пам'ятник над древнім похованням К'ирк-Азіз. Вандали не знайдені.

23. У ніч на 16 липня 2012 року невідомі свастикою осквернили портрет легендарного кримськотатарського льотчика, двічі Героя СРСР Аметхана Султана, встановлений на однойменній площі в Акмесджиті. Портрет встановлений на рівні 2-4 поверху чотириповерхового будинку. Свастику вандали намалювали прямо на обличчі народного героя, котрий ризикував своїм життям в ім'я Батьківщини в роки Другої світової війни. Порушено кримінальну справу. Вандали не знайдені.

24. 18 липня 2012 року невідомі знову намалювали фарбою фашистську свастику на викладеному камінням кримськотатарському прапорі, який знаходиться в районі паркової зони біля кафе «Мараканди». Порушено кримінальну справу. Вандали не знайдені.

25. 8 серпня 2012 року в парку «Салгірка» невідомі осквернили меморіальний комплекс у пам'ять про жертв Депортації кримськотатарського народу. Невідомі нанесли фіолетовою фарбою на плити з назвами республік, в які були депортовані кримські татари, а також на паркани ТНУ символ нацизму - свастику. Залишилася не обмалюваною тільки плита, на якій написано «Росія». Порушено кримінальну справу. Вандали не знайдені.

26. У ніч з 31 серпня на 1 вересня 2012 року скоєно акт вандалізму на мусульманському кладовищі «Азізлер» в Карасубазарі. На пам'ятнику фарбою нанесена свастика і зруйновано три плити в огорожі. Вандали не знайдені.

27. В ніч з 31 листопада на 1 грудня 2012 року невідомі скоїли напад на територію Джума-Джамі (Соборної мечеті). Злочинці закидали вагончик, де знаходився охоронець, пляшками із запальною сумішшю. Злочинці не знайдені.

28. 13 лютого 2013 року стало відомо про акт вандалізму на мусульманському кладовищі села Ак'сюрю К'онрат (Кондратьєва) Джанкойського району. Невідомі викрали з кладовища три надмогильні пам'ятники, які були з мармуру. Ведеться слідство.

крим релігія кримінал

Знак гривні
Знак гривні