Спортивні мільярди знову можуть опинитися в руках Колеснікова

Три найбільш грошових проекти з підготовки країни до масштабних спортивних змагань - юнацького чемпіонату світу з легкої алетики-2013, чемпіонату Європи з баскетболу Євробаскет-2015 і підготовка до подачі заявки на Зимову Олімпіаду-2022 – опинилися під контролем людей Ріната Ахметова і можуть «перекочувати» до рук Бориса Колеснікова.

Про переформатування спортивної сфери пише Олег Самойлик, Коментарі.

Борис Колесніков

Призначення Равіля Сафіулліна міністром молоді та спорту наприкінці минулого тижня на перший погляд видавалося несподіваним. Адже на цю посаду - відразу ж після кількох висловлювань Президента про необхідність поновлення розформованого в грудні 2010-го відомства - багато хто завзято пророкував Бориса Колеснікова. І головний аргумент таких розмов був, здавалося, незаперечним - після фактично необмеженого контролю над витрачанням «футбольних» мільярдів до Євро-2012 Бориса Вікторовича було вельми складно уявити лише главою парламентського комітету з питань транспорту і зв´язку. Можливо тому мало хто здивувався, почувши про його пропозицію Віктору Януковичу створити Національне агентство з питань підготовки та проведення чемпіонату Євробаскет-2015. Тоді Колесніков не забув згадати і про свій досвід з підготовки чемпіонату Європи з футболу. Причому після цього навряд чи хто сумнівався, що такий орган виконавчої влади насправді буде створений незабаром, а очолить його ніхто інший, як Борис Вікторович. Навіть незважаючи на те, що сам політик публічно заявив про те, що в Раду його відправили з двома завданнями: забезпечити законодавчу базу для реформування транспортної галузі, а також модернізувати та реформувати Партію регіонів.

Але все-таки, незважаючи на весь пафос і масштаб, які останнім часом незмінно присутні в риториці влади про баскетбольну першість, кошти на її підготовку будуть відносно невеликими. Є з чим порівнювати - тим більше Колеснікову.

Інтриги у всій цій історії також додав і коментар Бориса Вікторовича «Українським новинам», з якого стало зрозуміло, що депутат не бачить себе в кріслі голови нового-старого міністерства. Цей коментар вийшов на стрічці інформагентства буквально за лічені години до появи на сайті Президента перших указів про реформування міністерства Дмитра Табачника.

У результаті, три найбільш грошових проекти з підготовки країни до масштабних спортивних змагань - юнацького чемпіонату світу з легкої алетики-2013, чемпіонату Європи з баскетболу Євробаскет-2015 і підготовка до подачі заявки на Зимову Олімпіаду-2022 - опинилися в руках віце-прем´єр-міністра Олександра Вілкула і нового міністра молоді та спорту Равіля Сафіулліна.

Перший, хоч формально і не відповідає за сфери молодіжної та спортивної політики (ці функції покладені на віце-прем´єра Костянтина Грищенка), але саме він представляв Президентові на початку лютого Концепцію підготовки спортивної інфраструктури до Євробаскету. Більше того, практично всі заяви, що стосуються орієнтовних кошторисів і термінів у рамках підготовки до чемпіонату, озвучував саме Вілкул. Равіль Сафович же займеться цим уже безпосередньо в новому міністерстві. Хоча Сафіуллін не був далекий від чемпіонату і на попередній своїй посаді - в кріслі глави Держслужби молоді та спорту.

Тут варто відзначити, що обидва чиновники є безперечними креатурами Ріната Ахметова. Якщо Вілкул пов´язаний із найбагатшим українським бізнесменом минулим у «Метінвест Холдингу», то Сафіуллін - роботою у ФК «Шахтар». Одночасно вважається, що Ахметов, ніколи не будучи особливо публічною особою, завжди віддавав непрофільну для його бізнес-імперії діяльність довіреним особам. І, можна припустити, саме Борису Колеснікову дістались дві сфери, які до останнього часу не дуже цікавили творця СКМ - аграрний сектор та будівництво інфраструктури. Хоча все, що стосується останнього (і так чи інакше пов´язується в ЗМІ з Борисом Вікторовичем та окремими структурами групи «Альтком»), навряд чи хтось доведе найближчим часом.

Поте з високою часткою ймовірності можна припустити, що саме Борис Колесніков через дует Вілкул-Сафіуллін буде курирувати діяльність з будівництва доріг, аеропортів та спортивних споруд до майбутніх спортивних змагань. Решта ж кілька міністрів з орбіти бізнесмена - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник, а також міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, - швидше за все, не змусять довго чекати з посильною допомогою у вигляді необхідних підвідомчих рішень і погоджень.

бюджет колесніков спорт гроші

Знак гривні
Знак гривні