Розблокування Ради. Перемога чи поразка

Сьогодні після трьохтижневого блокування роботу Верховної Ради було відновлено. Опозиція та провладна більшість домовилися і прийняли проект закону про внесення змін до регламенту парламенту, який начебто унеможливлює «кнопкодавство».

Згідно цього законопроекту, якщо хтось із народних депутатів побачить голосування карткою «друга», то може припинити розгляд питання, що голосується. Головуючий на пленарному засіданні після цього повинен встановити, чи депутат, карткою якого проголосували, дійсно відсутній в залі. Якщо цей факт підтвердиться, то картка депутата-привида вилучається, а питання, щодо якого проводилось голосування, ставить наново.

Представник "Батьківщини" Олександр Турчинов назвав проект компромісного закону "перемогою опозиції". "Ми досягли перемоги. Це – краще, ніж сенсорна кнопка. Цей спосіб дозволяє блокувати голосування депутатів не за себе", - заявив він.

Проте регіонали одразу ж придумали, як приймати потрібні їм закони за таких умов. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, коментуючи сьогоднішні переговори з опозицією, що необхідно внести зміни до Конституції України, які б передбачили, що закони Верховна Рада буде приймати «більшістю від кількості присутніх в залі», а не більшістю від конституційного складу парламенту.

Крім того, Єфремов повідомив, що найближчим часом буде зареєстровано законопроект про відповідальність депутата «за нероботу в парламенті». «Ми наполягаємо, щоб була введена відповідальність за блокування трибуни парламенту», - підсумував Єфремов.

У підсумку Єфремов познущався над опозицією, зазначивши, що був здивований сьогоднішніми переговорами і тим, що опозиція відмовилася «від практично всіх своїх вимог, що стосуються розблокування трибуни». За словами «регіонала», він не розуміє, «за що ми три тижні боролися», оскільки ці дні «були витрачені даремно».

«Більш ніж 40 млн бюджетних гривень було витрачено на те, щоб утримувати непрацюючий депутатський корпус і зрештою, було прийнято рішення, яке пропонувалося прийняти в перші дні блокування і не займатися всією цією нісенітницею», - зазначив Єфремов.

З 5 лютого і до сьогоднішнього дня опозиція блокувала роботу парламенту, вимагаючи особистого голосування депутатів. Сьогодні «регіонали» і опозиція домовилися розблоковувати парламент, який ухвалив нову редакцію закону про регламент, що передбачає персональне голосування і документ про євроінтеграцію.

компроміс опозиція верховна рада політика депутати

Знак гривні
Знак гривні