На шляху в обійми Газпрому. Нафтогаз програв у суді $3,9 мільярда

Стокгольмський арбітраж зобов'язав НАК «Нафтогаз» виконати контракт з італійським трейдером Italia Ukraina Gas і поставити йому 13,1 млрд кубометрів газу за цінами 2003 року - $110 за тисячу кубометрів при нинішньої його вартості в $416.

У розпорядженні "КомерсантЪ-Украина" опинився текст рішення Стокгольмського арбітражу від 19 грудня 2012 року. Згідно з ним, НАК "Нафтогаз України" зобов'язана виконати умови угоди з італійською компанією Italia Ukraina Gas (IUGAS) від 24 грудня 2003 року з продажу газу за ціною у $110 за тисячу кубометрів.

Зараз у Росії "Нафтогаз" купує паливо по $416 за тисячу кубометрів. Таким чином, виконання рішення суду загрожує українській компанії втратами на суму $3,9 млрд.

Суд також зобов'язав НАК заплатити газотрейдеру штраф у розмірі $12,7 млн за затримку постачання.

2010 року НАК програла перший процес, але тоді рішення було набагато м'якше - компанія повинна була відшкодувати близько $200 млн збитків. У «Нафтогазі» вирішили оскаржити це рішення, і результатом нового розгляду став програш монополії в грудні минулого року.

Контракт між IUGAS і «Нафтогазом» був підписаний у Києві заступником голови правління НАК Ігорем Вороніним і уповноваженим італійської компанії Андреа Мієлє. Планувалося, що газ постачатиметься з 1 січня 2004-го по 31 грудня 2013 року в обсязі 1,3 млрд кубометрів на рік на умовах доставки в пункт прийому Великі Капушани на українсько-словацькому кордоні. На той час НАК одержувала туркменський газ по $50 за тисячу кубометрів, і планувала заробити на цих поставках близько $780 млн в рік.

Згідно з матеріалами суду, у 2004-2005 роках поставки газу за контрактом не здійснювалися. У НАК це пояснюють тим, що IUGAS не уклала угоду зі словацькою газотранспортною компанією SPP на його транспортування. Такий договір з'явився лише в 2006 році, коли «Газпром» перекупив весь обсяг туркменського газу, позбавивши Україну можливості його купівлі. Весь газ в країну стала імпортувати компанія RosUkrEnergo (на той момент 50% її акцій належало «Газпрому», 45% - Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсіну), а продавали його через "УкрГаз-Енерго", що унеможливило виконання угоди.

Офіційно в IUGAS і «Нафтогазі» рішення суду не коментують. Але джерело видання у НАК повідомило, що монополія не збирається виконувати контракт і виплачувати штраф, незважаючи на рішення Стокгольмського суду. "Ми маємо повне право не виконувати це рішення, поки воно не буде підтверджено в українському суді", - пояснив співрозмовник видання. Він стверджує, що Італія була технічно не готова приймати газ, а у IUGAS навіть немає можливості забезпечити його збут. Крім того, в НАК пропонували італійському трейдеру виконати договір, переглянувши формулу і піднявши ціну газу. Але компанія відмовилася йти на поступки. Зараз у «Нафтогазі» готують зустрічний позов.

Президент київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук зазначає, що претензії IUGAS потенційно можуть призвести до банкрутства «Нафтогазу». Тодійчук каже, що рішення Стокгольмського арбітражного суду грає на руку «Газпрому» в перемовинах про створення газотранспортного консорціуму. "Критична маса фінансових проблем може змусити українську сторону піти на поступки Росії", - не виключає експерт.

Директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар не виключає, що рішення суду може бути пов'язано з навмисними діями з боку «Нафтогазу». "Ми вже були свідками того, як в питанні повернення 11 млрд кубометрів газу RosUkrEnergo НАК зайняла спочатку програшну позицію в Стокгольмському арбітражі. Не виключено, що ми бачимо повторення історії та сьогодні", - допускає Гончар.

газ газпром економіка Нафтогаз

Знак гривні
Знак гривні