Опозиція взялась за секонд-хенд. Хоче заборонити

Депутат від "Батьківщини" Віталій Немилостивий зареєстрував законопроект "Про заборону оптової і роздрібної торгівлі, крім комісійної, старих текстильних виробів, одягу та взуття" №2320.

За його словами, необхідність прийняття законопроекту обґрунтовується тим, що все більше і більше відбувається перенасичення внутрішнього ринку одягом і взуттям, вживаною продукцією (секонд-хендом), пише «Дзеркало тижня».

"В 2012 році обсяг товарів, які були ввезені на територію України, становить 98,6 тис. тонн, а за останні 5 років він склав 447 843 000 кг (це по 10 кг на кожного українця). Ці показники щорічно збільшуються, що негативно впливає на розвиток, як вітчизняної легкої промисловості, так і економіки країни в цілому. Зазначені статистичні дані свідчать про існування корупційної складової у зазначеній економічній сфері, що призводить до багатомільярдних втрат держбюджету України, Пенсійного та інших соціальних фондів", - зазначає автор в пояснювальній записці до законопроекту.

"Також, ввезення на територію України товарів, що були у вжитку ("second hand"), без належного проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи та подальшої реалізації цих товарів на ринках оптової і роздрібної торгівлі в Україні, несе загрозу життю людей і навколишньому середовищу, а також створює негативний імідж нашої країни у світі", - резюмує депутат.

Ідею обмеження секонд-хенду в Україні вже обговорювали на рівні уряду в 2011 році, в рамках створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

Так, уряд вже тоді почав обговорювати легальні способи обмежити ввезення в Україну секонд-хенду, оскільки ідея заборонити його імпорт викликала масові протести. Крім того, заборона на імпорт секонд-хенду суперечить принципам Зони вільної торгівлі з ЄС. Таким чином, як можливий вихід із ситуації обговорювалася ідея введення entry price (встановлення ввізних цін на такий товар).

Протест молоді в Луганську у 2010 році проти заборони й обмеження ввозу секонд-хенду.

закон секонд-хенд суспільство

Знак гривні
Знак гривні