Пристрасті за Тимошенко: штрафи, бійка і резолюція США

У Печерському суді Києва, де розглядається справа з приводу замовлення Юлією Тимошенко вбивства Щербаня, сьогодні було гаряче: суддя штрафувала за неповагу до суду, а міліція била та викидала з зали засідань народних депутатів. Тим часом Конгрес США підготував чергову резолюцію, в якій вимагає негайного звільнення опозиціонерки.

Сьогодні в суді мав відбутися допит свідків у справі щодо вбивства Щербаня за участю Юлії Тимошенко. Однак екс-прем’єрка до суду не з’явилася, за що суддя Оксана Царевич наклала на неї штраф у 1000 неоподаткованих мінімумів за неповагу до суду. Суддя стверджує, що отримала факсом заяву від Тимошенко, яка "містить явну зневагу до суду".

Захисник Тимошенко Сергій Власенко почав сперечатися з суддею, за що вона пригрозила й на нього накласти штрафні санкції й вже збиралася йти до нарадчої кімнати для винесення відповідного рішення.

Однак народні депутати від опозиції, присутні в залі суду, зчинили ґвалт, протестуючи проти рішення судді. То ж вона попросила правоохоронні органи видалити з суду депутатів. В результаті, між бійцями спецпідрозділу «Грифон» та депутатами сталася бійка.

Тим часом конгресмен США Марсі Каптур підготувала проект резолюції для прийняття Палатою представників Конгресу Сполучених Штатів по Україні. «Палата представників вимагає від уряду України негайно звільнити всіх політичних ув´язнених, забезпечити належне медичне обслуговування для всіх ув´язнених. Палата представників вимагає дотримання Україною принципів демократії та верховенства права, поваги до прав людини, свободи преси, а також захисту свободи слова та права на мирні зібрання», - йдеться в проекті резолюції, оприлюдненій на офіційному сайті Конгресу США.

22 вересня 2012 року Сенат США схвалив резолюцію, запропоновану сенатором-республіканцем Джеймсом Інхофом у співавторстві з сенатором-демократом Діком Дурбіном, і закликав Державний департамент США ввести санкції відносно посадових осіб України, причетних до політичного переслідування Тимошенко.

Водночас Міністерство закордонних справ України заявило, що вважає резолюцію Сенату США сумнівною і не вважає за доцільне її коментувати.

суд сша тимошенко

Знак гривні
Знак гривні