Абзац. Депутатів позбавляють мандатів через суд. Під роздачу попали Балога-молодший і Домбровський. Хто на черзі?

8 лютого опівдні народний депутат-самовисуванець Олександр Домбровський (11-й мажоритарний округ, Вінницька область) через апарат Верховної ради дізнався погану новину: в 15:00 у Вищому адміністративному суді України (ВАСУ) відбудеться відкрите засідання, за результатами якого його можуть позбавити мандата. Відповідний позов днем раніше подали екс-нардеп від фракції НУ-НС Юрій Кармазін і двоє невідомих - Євген Угляй і Анатолій Дацкой. Про позов, зізнається Домбровський, він нічого не знав, а з Кармазіним особисто знайомий не був. «О 18:00 п'ятниці вже було рішення суду. Про яку підготовку до засідання може йти мова?» - запитує він.

Разом з Домбровським мандата позбавили і Павла Балогу, одного з лідерів партії «Єдиний центр» і рідного брата екс-міністра МНС Віктора Балоги. Причини судді озвучили в своїй постанові. З документа випливає, що результати виборів в округах №11 та №71 (округ Павла Балоги, Закарпатська область) суд визнав недостовірними і зобов'язав ЦВК провести в них перевибори. Опозиція, на чолі з лідером парламентської фракції «Батьківщина» Арсенієм Яценюком, впевнена, що рішення суду - справа рук влади, яка таким чином намагається залякати мажоритарників і змусити їх вступати у фракцію ПР. Але чому першими під удар потрапили Балога і Домбровський, і хто наступний?

На ці питання шукала відповідь Олена Волобуєва, Forbes.

Не центром єдиним

Законність перемоги Домбровського і Балоги на парламентських виборах обговорювалася задовго до рішення ВАСУ. Що стосується першого, опозиціонери заявляли, що Домбровський у своєму окрузі почав вигравати у кандидата від «Батьківщини», дитячого лікаря Наталії Солейко, тільки після зміни голови окружної комісії. У підсумку самовисуванець переміг з розривом в 2135 голосів, а опозиціонери у відповідь пообіцяли оскаржити результати в суді.

З боєм мандат дістався і Павлу Балозі. Перемогу над кандидатом від ПР Степаном Деркачем йому довелося доводити в суді. В результаті цього Балога обійшов суперника всього на 0,34%.

Порушення в ході виборів, запевняє Кармазін, і змусили його подати позов, мовляв, правоохоронці довели фальсифікації в цих двох округах, а він тільки довів справу до логічного завершення в суді. Тим більше, фігуранти справи - не опозиціонери, тому хвилюватися колишнім соратникам нунсівця не варто.

Це, стверджує близьке до керівництва «Єдиного центру» джерело - половина правди. За його словами, подачу позову Кармазін погодив з владою. На підтримку останньої екс-нардеп, який не залишив надій потрапити в парламент, нібито розраховує в разі проведення перевиборів в одному з округів. Навіщо це регіоналам? Їм є за що не любити Балогу.

12 грудня він вступив у фракцію ПР, а вже наступного дня з неї вийшов. Тепер своє рішення Балога пояснює коротко, мовляв пристати до більшості його змусило бажання робити більше для виборців, але голосувати в унісон з регіоналами він готовий не був, і до партійної дисципліни виявився також не готовий. Втім, називати рішення ВАСУ помстою несформованих соратників-регіоналів він не поспішає. «Це рішення більше носить характер якоїсь страшилки. Я поки не можу дати адекватну оцінку цьому, тому що сам ще не розумію, що відбувається», - розповідає нардеп. У його найближчих планах - дочекатися повного тексту судового рішення з мотивувальною частиною, який у ВАСУ обіцяють підготувати до середи, 13 лютого. Цього документа чекає і Домбровський, який поки теж не готовий коментувати причини несподіваного судового вердикту.

Брат за брата

На відміну від брата, екс-міністр Віктор Балога про причини того, що сталося говорить без натяків. Він зізнається: вступити і в партію, і у фракцію ПР пропонували і йому, але він відмовився. Тому рішення щодо брата він розцінює однозначно. «Я знав, що таке рішення суду буде. Це тільки початок, фактично погроза, попередження: або ти з нами, або фізичне знищення», - пояснює він, уточнюючи, що проти його родини в судах розгорнута ціла кампанія. Тільки 10 лютого Закарпатський окружний адмінсуд підтвердив правомірність реєстрації сина Балоги - Андрія - кандидатом у депутати Закарпатської облради від ЄЦ. Законність цього висунення оскаржував конкурент Андрія Балоги, який на підставі ксерокопії одного документа доводив, що Балога-молодший насправді є членом Партії нового покоління. Тобто не має права йти на вибори від ЄЦ.

Враховуючи цей процес і те, що трапилося з ним, Павло Балога обережно припускає, що в недалекому майбутньому мандат нардепа можуть відібрати і у його двоюрідного брата Василя Петьовки. Останній, втім, запевнив, що цього не боїться, і пропозицій про вступ у фракцію ПР не отримував.

Керівництво ПР офіційно поки звинувачення опозиції не коментує. Але нардеп-регіонал Володимир Олійник радить не шукати зв'язок між рішенням ВАСУ щодо двох нардепів і ПР. А опозиціонерам пропонує не забувати, що судова влада в країні залишається незалежною.

Невипадкова жертва

Домбровський, припускає Вадим Карасьов, екс-радник Секретаріату президента, постраждав за свого покровителя і приятеля, нардепа-самовисуванця Петра Порошенка. Мовляв, таким чином влада, яка розраховувала, як мінімум, на лояльність колишнього члена Кабміну Миколи Азарова, показала своєму невдалому соратнику, що його спільні з опозицією голосування можуть обернутися проти нього.

Самому Домбровському ця версія і формулювання «людина Порошенка» не подобається, але нардеп не заперечує, що з екс-міністром вони – давні приятелі.

Як би там не було, нардеп-самовисуванець Олесь Доній упевнений, що удар по близькому до Порошенка нардепу змусить інших, менш впливових мажоритарників, бути більш зговірливими в перемовинах з владою щодо поповнення лав фракції ПР в Раді.

У тому, що рішення про позбавлення двох нардепів мандатів знаходиться не в юридичній, а, скоріше, у політичній площині, впевнений і заступник глави ЦВК Андрій Магера. Він пояснює, що відповідно до Конституції, позбавити мандата обраного народного депутата можна всього в п'яти випадках: він сам попросить про це в особистій заяві; якщо в силу вступить обвинувальний вирок, суд визнає нардепа недієздатним або зниклим безвісти; якщо він позбудеться громадянства або виїде на ПМЖ за кордон, і остання - смерть парламентарія.

Опозиція від слів про свавілля влади готова перейти до справи. Якщо про Домбровського Сергій Соболєв, заступник голови фракції «Батьківщина», все ще відгукується прохолодно, то Павла Балогу і Порошенка опозиціонер готовий взяти до своєї фракції. Для цього їм потрібно лише написати заяви.

Це непогана пропозиція. Приєднання до опозиції - мінімальна, але гарантія безпеки. Принаймні, дивні рішення судів можна буде відразу списати на політичні репресії. Головне - не запізнитися.

верховна рада депутати політика

Знак гривні
Знак гривні