Захисники Гостинного двору звинувачують в пожежі власників

В ніч на суботу, 9 лютого, в будівлі Гостинного двору на Подолі в Києві сталася пожежа – згоріло 200 кв.м. даху.

Прикметно, що за словами народного депутата Олександра Бригинця, «задимлення і пожежу повідомили громадські активісти, а не представники фірми, які охороняють ГД в інтересах забудовника». Це ж підтверджує громадський активіст Ігор Луценко. «Пожежників викликали одразу, але вони не змогли попередити масштабний збиток будівлі», - пише він на своїй сторінці в Facebook. Пожежу ліквідовували більше 5 годин.

Захисники Гостинного двору впевнені, що підпал влаштували самі забудовники, щоб остаточно зупинити спротив громадськості та почати врешті-решт омріяну ними реконструкцію. Зокрема, на сторінці спільноти Гостинної республіки (об’єднання захисників архітектурної пам’ятки) чітко перераховано усі вигоди для забудовників:

1. Дах розібрано, стопили пошкоджені вогнем, так що в будь-якому разі доведеться замінювати конструкції даху, а заодно і надбудувати мансардний поверх.

2. Ведеться слідство щодо причин пожежі. Основна версія - підпал. Всім зрозуміло, що незалежне і неупереджене слідство повісить усіх собак або на активістів, або на "невідомих людей". В результаті охорону буде підсилено, всіх активістів викинуто.

3. Дах демонтовано як раз над приміщеннями, де знаходилися активісти та дуже незручна та непотрібна забудовникам бібліотека та інститут. Бібліотеці та інституту хочеш-нехочеш доведеться виселятися.

4. Всі входи до Гостинного розблокують, за вимогами пожежної безпеки, відповідно техніка та вантажівки зможуть туди заїздити безперешкодно.

5. Під час пожежі викинуто з Гостинного всіх активістів. Триває слідство. Навряд чи їм вдасться прорватися назад. Таким чином проблема з активістами може бути вирішена на користь забудовника.

Громадсько-культурний центр продовжить свою роботу у Дворі, незважаючи на непрості обставини. У понеділок о 10-00 відбудеться прес-конференція захисників Гостиного двору, адреса Станіславського 3, офіс 50 (РІА "НОВОСТИ).

Минулого року Кабінет міністрів виключив Гостинний двір зі списку пам'яток архітектури України, що перебувають під охороною держави.

26 квітня 2012 року Київрада надала компанії Укрреставрація дозвіл для реконструкції будівлі під торгово-офісний центр із гостьовою стоянкою.

Громадськість одразу виступила на захист доступу до будівлі простим киянам і проводить з того часу безстрокову акцію протесту проти реконструкції.

гостинний двір київ будівництво

Знак гривні
Знак гривні