Пропала грамота. Зник оригінал угоди про розпуск СРСР

Оригінал Біловезької угоди, що ознаменував кончину Радянського Союзу у 1991 році, зник з державних архівів.

Про це повідомив колишній голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич.

Шушкевич працював над мемуарами, коли виявив зникнення документа, підписаного більш 20 років тому лідерами Росії, України і Білорусії в мисливському будиночку в Віскулях у Біловезькій пущі. На його думку, документ вкрали - можливо, це зробив хтось із колишніх високопоставлених осіб Білорусії з метою продажу колекціонерові, повідомляє Gazeta.ua з посиланням на інформаційні агенції. "Складно повірити у зникнення документа такого високого рівня", - нарікає Шушкевич.

Білоруська влада і канцелярії очолюваного Росією Співдружності Незалежних Держав підтвердили пізно увечері в середу, що мають тільки копії даного документа. "Ми не знаємо, де оригінал", - заявив Василь Астрейко, голова Відділу правового співробітництва та депозитарію документів правового департаменту Виконавчого комітету СНД.

У Виконкомі СНД пояснили, що мають тільки завірену копію Біловезької угоди про розпуск СРСР, яка була передана МЗСом Білорусії, який був у той час депозитарієм документа, заявив в четвер керівник прес-служби Виконавчого комітету Співдружності Володимир Никаноров.

У той час як Associated Press жартує, що на папері Радянський Союз може досі існувати, Астрейко розвіяв побоювання про долю угоди 1991 року. "Юридичних наслідків від того, що немає оригіналу, а є завірена автентична копія угоди про створення СНД, немає", - заспокоїв Астрейко. За його словами, автентична копія - це практично той же оригінал.

Представник СНД відзначив, що свого часу держави ратифікували цю угоду, і кожна з них взяла зобов'язання. Потім ці документи були опубліковані в офіційних джерелах.

8 грудня 1991 Шушкевич, тодішній президент Росії Борис Єльцин і президент України Леонід Кравчук зібралися в мисливському будиночку в Віскулях у Біловезькій пущі для проведення секретних переговорів. Вони підписали Біловезьку угоду і оголосили, що "СРСР перестав існувати як суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність". У результаті президент СРСР Михайло Горбачов незабаром пішов у відставку. Угодою також оголошувалося про створення Співдружності Незалежних Держав - вільного союзу республік.

історія срср

Знак гривні
Знак гривні