Як на Донбасі борються з протестами. Інфографіка

Протягом минулої 13 років громадські організації та політичні партії, які, згідно українського законодавства, інформують органи місцевого самоврядування про проведення своїх масових заходів, стикалися з низкою заборон і обмежень.

Громадський рух «За мирний протест!» з 2011 року відслідковує ситуацію з різними масовими акціями в Україні.

«Зараз будь-якої політичної партії чи громадської організації достатньо попередити владу про своє бажання провести акцію протесту - необхідності просити дозволу у влади немає, але, незважаючи на закон, активісти стикаються з низкою перешкод», - кажуть в русі.

За даними громадських працівників, в деяких містах Донецької області, влада намагається незаконно регламентувати порядок проведення мирних зборів.

Сайт «Новости Донбасса» уклав рейтинг міст Донецької області, в яких з різниз причин заборонялося проведення мирних зібрань.

Торез

У рішеннях Торезької міської ради від 27 листопада 2002 року і від 7 червня 2001 року говориться, що площу Леніна дозволяється використовувати тільки для державних заходів, а площа Маяковського - для недержавних заходів.

Згідно цих рішень, необхідно за 10 днів до заходів повідомити міськраді про свій намір. Також в Торезі діє «затверджена форма повідомлення», в якій, до речі, обов'язково повинно бути зазначено місце роботи організаторів.

Організаторами акцій можуть бути, за версією влади цього міста, особи, яким виповнилося 18 років.

У вихідні дні масові акції в Торезі дозволено проводити лише з 11.00 до 13.00, в інші дні - з 15.00 до 17.00. При цьому, чиновники уточнюють, що виключеннями є той час, коли світловий день не перевищує 10 годин.

Також торезькі чиновники заборонили проводити одночасно кілька акцій паралельно в місті.

Оголошено заборону на масову акції, якщо «кількість учасників перевищує можливості території».

Крім того, організатори заходу зобов'язані надягати «спеціальні знаки».

Горлівка

У Горлівці місцева влада пояснили порядок проведення масових акцій у статті 27 «Масові заходи жителів міста» Статуту територіальної громади, затвердженого рішенням міської ради від 22 лютого 2008 року.

Відповідно до цієї статті, організатори зобов'язані подавати повідомлення за 10 днів до заходу і бути старше 18 років. Підкреслюємо, що дані правила відсутні в українському законодавстві.

Макіївка

У Макіївці існує Рішення виконавчого комітету Макіївської міської ради від 25 лютого 2009 року № 164 «Про затвердження Порядку організації та проведення на території Макіївки недержавних масових громадських заходів політичного, культурно-просвітницького, спортивного, видовищного характеру і Перелік місць, рекомендованих для їх проведення».

Згідно цього рішення, організатори зобов'язані подавати повідомлення до міськради за 10 днів до акції і бути не молодше 18 років (вік організаторів підтверджується відповідними документами).

У Макіївці існує перелік заборонених для зібрань місць.

Всі ці вимоги грубо порушують Конституцію України і права громадян.

У Макіївці також діють ряд заборон на зібрання з 22.00 до 8.00, на одночасні зібрання, якщо кількість учасників перевищує можливості території.

Як і в Торезі, в організатора акції повинна бути якась емблема.

«Забороняється... мати засоби агітації, які ображають честь і гідність держави, міста, посадових осіб та окремих громадян», - йдеться у рішенні.

Маріуполь

У Маріуполі масові акції протесту або мітинги, фактично, влада заборонила своїм рішенням.

Там існує рішення Маріупольської міської ради від 25 березня 1999 року № 302 «Про упорядкування організації і проведення зборів, мітингів, маніфестацій і демонстрацій, спортивних, видовищних масових заходів».

Рішення навіть не було опубліковано в пресі і було мало не засекречено від територіальної громади. Однак, з набранням чинності у 2011 році Закону Укаїни "Про доступ до публічної інформації», громадським активістам вдалося отримати текст даного рішення з Маріуполя.

Так, влада Маріуполя встановила перелік дозволених місць для мітингів.

Була введена обов'язкова процедура укладання договорів між організаторами акції та установами охорони здоров'я у разі, якщо захід проводиться "з використанням фінансових коштів ініціаторів заходу".

"Початок і закінчення заходів повинні відповідати графіку руху транспорту загального користування", - йдеться у рішенні.

Організатором акції, за версією маріупольського мера, може бути людина, яка досягла 18 років і яка зобов'язана повідомити міськраду про акцію за 10 діб.

Також в Маріуполі діє заборона на одночасні зібрання громадян.

Єнакієве

В Єнакієвому був прийнятий мораторій на проведення масових заходів і акцій протестного характеру на період проведення в Україні ЄВРО-2012.

«Мораторій вводиться для запобігання проведення в місті Єнакієве будь-яких масових заходів та акцій протестного характеру на період проведення в Україні ЄВРО-2012 з метою забезпечення стабільності суспільно-політичної ситуації та позитивного іміджу України за кордоном», - йдеться в тексті мораторію.

Сторонами угоди про введення мораторію були органи місцевого самоврядування з одного боку та міські організації політичних партій, громадські організації з іншого. Мораторій вводився строком на двадцять чотири дні з 8 червня по 1 липня 2012 року включно.

Мораторій не поширювався на проведення культурно-розважальних, спортивних, інформаційно-просвітницьких та інших масових заходів та акцій, які не носять протестний характер.

«У разі порушення даного мораторію інформація про це із зазначенням конкретної організації, яка порушила його, може бути опублікована в засобах масової інформації. Організація, яка порушила мораторій, відмовляється від будь-яких претензій до учасників підписання мораторію і зобов'язується не заперечувати в судовому порядку інформацію про порушення мораторію в разі її опублікування в засобах масової інформації», - зазначено в тексті мораторію. Мораторій підлягав обов'язковому опублікуванню в засобах масової інформації та набув чинності з дня його опублікування в ЗМІ.

Угода про введення мораторію було підписано заступником Єнакіївського міського голови Євгеном Озюменко, першим секретарем міського комітету КПУ Анною Омельченко та головою «Коаліції громадських організацій м. Єнакієве» Романом Данілін.

донеччина інфографіка рейтинг протест

Знак гривні
Знак гривні