Вчені знайшли в Україні рідкісного птаха. Його знищить мафія забудовників

Унікальний вид птахів – савку, чисельністю 30 особин зареєстрували дослідники на озері Ярилгач (Західний Крим) під час міжнародних синхронних обліків гусеподібних, що проходили на півдні України, в Болгарії та Румунії. Однак ці птахи можуть зникнути в Україні, адже їхню «домівку» незаконно забудовують.

«Реєстрація савки є надзвичайно важливою подією для України, оскільки це є свідченням того, що наші водно-болотні угіддя за своїм значенням повною мірою відповідають міжнародному рівню, – каже Олег Дудкін, директор Українського товариства охорони птахів. - Окрім того, приємно, що ця новина збіглася зі святкуванням Міжнародного дня водно-болотних угідь, який у світі відзначали 2 лютого».

За два дні обстежень прибережної зони Азово-чорноморського регіону від Дунаю до Керченського півострова, яка є ключовою територією зимівлі гусей в Україні, фахівці вели облік усіх видів водних і коловодних птахів, що наразі зимують на водно-болоних угіддях півдня України, а також фіксували негативні чинники, що загрожують пернатим і водоймам, які є їхньою домівкою. Окрім савки, орнітологи зареєстрували такі червонокнижні види як казарка червоновола, баклан чубатий і лебідь малий.

Результати дводенних спостережень засвідчили, що водно-болотні угіддя півдня України в лютому зберегли своє надзвичайно високе значення, як середовище існування водоплавних і коловодних птахів. Тут продовжують свою зимівлю десятки тисяч гусей білолобих, різні види качок, лебедів, чапель, куликів, мартинів, а серед них і такі рідкісні види, як савка і казарка червоновола.

Поряд із цінними знахідками птахів, команди зафіксували й тривожні факти загроз на водно-болотних угіддях, де тримаються зимуючі водоплавні птахи. Зокрема, узбережжя озера Ярилгач, де наразі зимує савка, а разом з нею сотні інших качок, куликів і мартинів, незаконно забудовують. Будівельники засипають приозерні солонці, порушують берегову зону та забруднюють воду в озері. Також забудовники знищують надзвичайно цінні водно-болотні угіддя, порушуючи українське природоохоронне законодавство і міжнародні угоди. Фахівці переконані, якщо такі дії не будуть зупинені, існує висока імовірність втрати цього унікального водно-болотного угіддя, а разом із ним і рідкісних видів птахів, зокрема савки, яка тільки-но почала відновлювати свою чисельність у нас і з’являтися взимку на території України.

Джерело: Українське товариство охорони птахів

крим будівництво екологія

Знак гривні
Знак гривні